Cara i creu dels Born-teatre
El teatre des Born, de Ciutadella, es va construir fa més de cent anys. Mentre va estar en funcionament, va ser una instal·lació emblemàtica per a l’activitat cultural i política de la ciutat.
Açò no té nom
El Dia Mundial de l’Eradicació de la Pobresa s’ha celebrat enguany enmig d’una creixent indignació en comprovar que, no han fet res per atacar aquesta epidèmia: la pobresa, que mata més que l’Ebola.
Memòries d'Àfrica
De Menorca estant resulta curiós sentir que els amics mallorquins ens envien «memoris» en acomiadar una conversa. Metonímia dels records, que, com se sap, se’ns acumulen per la facultat de la memòria.
S'ha acabat el bròquil!
La Generalitat té competència plena en Agricultura. Que demani, doncs, al poble català directament: "Vol que s'acabi el bròquil?" Sí o no.
Mal sucre al 'café para todos'
Diu Alicia (Sánchez Camacho) que possiblement el senyor Mas ha pactat amb l'Innominable per travessar el pont envers Icària.
Governs amb sabates brutes
L’escriptor Mia Couto en la lliçó inaugural del curs 2005 de l’ Institut Nacional de Ciència i Tecnologia de Moçambic va llegir un discurs, «Os sete sapatos sujos»
El 9-N i en Cambreta
El pedagog Joan Benejam Vives (Ciutadella, 1846-1922) en el recull de proses costumistes «Ciutadella Vella» dedica un capítol, el XXI, a descriure «Tipus d’aquesta terra».
Molt cautament construïm una pàtria (Lectura de M.Martí i Pol)
Vam preservar del vent i de l’oblit / la integritat d’uns àmbits, d’uns projectes / en què ens vèiem tots junts créixer i combatre. /(...)/ Del fons dels anys ens crida, barbullent,/ la llum d’un temps expectant i frondós».
Tardor calenta i llibertat
Era esclau, però ell volia ser lliure. Tota la seva vida ho havia cercat. Tanmateix, sabia que per haver-hi vertadera llibertat, ningú ha de ser castigat per mor d'ella. I deia: «Si jo sentís una gota de remordiment per la meva llibertat, no seria lliure».
La història no s'atura
Hobsbawm, l’historiador que va definir un segle XX retallat, que començava el 1917 amb la Revolució d’Octubre i acabava el desembre de 1989 amb la caiguda del mur de Berlín
Mossèn Dalmau
Josep Dalmau i Olivé, sacerdot I escriptor de 88 anys, ha estat homenatjat pel seu compromís amb una línia evangèlica i defensora dels drets humans.
La identitat mou el món
Els escocesos, cridats a les urnes el proper setembre, decidiran si volen continuar fent part del Regne Unit.
Mestres per a l'educació, un pacte
Al final de la Guerra Civil, centenars de mestres foren afusellats, milers van ser represaliats, depurats i separats del seu magisteri. Per què tant d’odi contra els mestres?
El negoci de Na Peix Frit
Proscriuen la paraula ‘vaixell’ a IB3 per judici sumaríssim de no sé quin ‘lingüista’ amb el cap ple de niguls/núvols/nivolats al servici/servei d’uns lingüicides del Govern balear.
Paràbola del porc i la gallina
El Parlament de Catalunya va rebutjar fa una setmana una moció d’ICV a favor del reconeixement del dret d’autodeterminació...
Ciutadella
Ciutadella és plaça forta emmurallada. El juliol de 1558 els menorquins resistiren dins la ciutat de ponent un assalt durant nou dies fins que l’armada turca va enderrocar les murades
Les botes dels soldats
Davant la desesperació d’una petita part del moviment obrer internacional, els socialdemòcrates europeus, enduts per l’atmosfera xovinista...
Un vell conte jueu
Diu que un rabí va ser cridat al castell del comte, que li havia de dar una mala notícia. El rabí hi va anar aterrit, perquè tenia por...
Creixement o cruiximent?
El filòsof Voltaire a «Les ruïnes de Palmira» (1791) es mostrava escèptic respecte a les possibilitats de millora de l’espècie humana. Qui frenarà la cobdícia del poderós?
El mundial del Brasil o l'ase que fuig
D’ací a no res tornarem a tenir amb els Mundials futbol fins dins l’escudella. Va de camisetes: la roja (a Espanya, ja se sap...
Preguntes postelectorals
Ara que les europees del 2014 potser seria bo que els ciutadans ens interessàssim un poc pel que fan o deixen de fer els nostres eurodiputats.
Els dies feliços
Samuel Beckett toca l’arrel de l’absurd en «Els dies feliços». La peça té dos personatges: la dona que sobreviu amb la il·lusió de ser feliç; i el marit, que ha perdut la capacitat de parla i de raó i que només s’arrossega.
Adoctrinament
Deia el ministre socialdemòcrata suec Göran Persson que un país endeutat no és un país lliure ni democràtic, perquè les decisions no es prenen al Parlament sinó als despatxos dels creditors.
'Lo somni', els Països Europeus
No és «Lo somni» del nostre clàssic Bernat Metge, però sí un gran somni humanista: un país on viure esdevengui exercici de mirada ampla...
Una gent sense atributs
Fa un quart de segle crèiem que les «regions europees» podrien tenir un paper polític en el marc de la Unió Europea. No ha estat així.
Projecte 'Scripta'
Diatopia i canvi lingüístic. Scripta i variació dialectal, és un projecte de treball, una gran aventura filològica, en què els directors, Joan Veny i Àngels Massip, han descrit magistralment la història del català a les illes Balears tot resseguint-ne els textos.
Contra la pobresa
En termes físics, cohesió és l'atracció que manté unides les partícules d'un cos. En un altre pla, s'entén per cohesió social la vinculació dels membres d'una col·lectivitat entre ells mateixos i com a grup.
Avanç de l'extrema dreta europea
Per als qui pensen que és la gestió i no les idees allò que mou el món, la progressió del vot del Front National, extrema dreta francesa, no els duu res de nou.
La força del somni
Mai no he deixat de tenir el mateix somni: milions d’éssers humans, ben formats culturalment i educats per a la llibertat, anant cada matí a la feina amb alegria...; açò és un món en pau».
Una greu responsabilitat
A finals dels anys 60, coincidint amb l’assentament d’una important onada immigratòria i arran d’unes opinions al diari Menorca sobre «els forasters»
Orwell ja ho deia
Eliminar el pensament i la crítica, reduir el lèxic, o sigui, poques paraules i eficàcia d’adoctrinament. Açò pretenia la neollengua, un invent de George Orwell dins la societat de malson que va dissenyar a «1984»
2 de març de 1974
Escric diumenge a vespre. Avui, fa quaranta anys, érem reunits a un pis barceloní d’estudiants corpresos...
La primera Guerra Mundial
Fa un segle una tempesta infernal va sacudir Europa. Jean Echenoz a «14» ens en dóna un testimoni corprenedor
Mestre Muerza. In memoriam
El fundador de l’Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia, fou afusellat el 23 d’octubre de 1909, acusat d’induir als fets de la Setmana Tràgica
Fractures
L’hydraulic fracking' injecta a pressió materials al terreny amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents al substrat rocós que tanca el gas o el petroli per afavorir-ne la sortida a l’exterior.
I si ara, havent passat festes...
I si ara, al·lots, havent passat les festes, féssim una estoneta de silenci? Hi ha hagut força renou aquests dies...
- El cáncer de hígado puede desarrollarse por varios factores: el alcohol no es el más determinante
- Un restaurante de Menorca, entre los 100 mejores de España
- La Guardia Civil, sin lanchas para vigilar Menorca, podrá usar las nuevas barcas del Govern
- Residentes que viven en urbanizaciones de Menorca todo el año: «No lo cambio por nada»
- El Hospital Mateu Orfila crea un jardín terapéutico para pacientes psiquiátricos