TW

El fundador de l'Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia, fou afusellat el 23 d'octubre de 1909, acusat d'induir als fets de la Setmana Tràgica i condemnat sense proves pel Govern del conservador Antonio Maura. El mateix 1909 naixia a Madrid Angel Muerza Esparza, que als 20 anys, mestre racionalista, venia a Ciutadella a fer-se càrrec de l'Escola Lliure. Sota acusacions que, amb el temps, es demostraren falses, fou afusellat a la Mola (Maó) el 18 de març de 1939. Diuen que era un bon mestre i una excel·lent persona.

La duien forta contra els mestres. Assassinant-los, es creien que mataven el coneixement, la consciència. Però aquell i aquesta renaixen de l'oblit malgrat la miopia interessada d'alguns.

Noticias relacionadas

Dispararen, perdut per fanatisme el sentit del mal, amb un o altre uniforme, durant la guerra  (i després els guanyadors durant anys).

Albert Camus escrigué: «Francesc Ferrer pensava que ningú és dolent voluntàriament i que tot el mal que hi ha en el món prové de la ignorància. Per això els ignorants el van assassinar i la ignorància criminal es perpetua encara avui a través de noves i incansables inquisicions. Davant d'elles, però, algunes de les seves víctimes com Ferrer sempre seran vives». Paraules que valen també per a Angel Muerza.