La jornada organitzada per la Plataforma per la Llengua sobre la presència del català als mitjans de comunicació de Menorca va ser l'escenari ahir d'una proposta que, en cas de prosperar, suposaria un impuls decisiu per corregir l'actual desequilibri a favor de la llengua castellana en el panorama mediàtic de l'Illa. L'editor de «Es Diari» i conseller d'Editorial Menorca, Josep Pons Fraga, va demanar la implicació del Consell per fer viable una edició en català de Menorca.info, el portal d'informació local líder a internet amb una mitjana de 53.000 lectors diaris, segons les dades certificades per l'OJD.
«Estam disposats a estudiar, així ho ha acordat el Consell d'Administració d'Editorial Menorca, l'edició del nostre diari digital també en català», va explicar Josep Pons Fraga, «però per poder dur-ho a terme és imprescindible l'estaló i el suport econòmic de les institucions; si el Consell fa una convocatòria honesta, definirem la viabilitat econòmica per iniciar aquest projecte».
L'empresa editora entén que el diari digital, on es troben els lectors més joves, té una gran oportunitat per avançar en aquesta direcció, prenent com a referència els avanços tecnològics com els traductors que han fet possible, amb una supervisió filològica posterior, les edicions en català de diferents mitjans de comunicació a Catalunya.
Josep Pons Fraga va recordar que el MENORCA ja és el diari que més pàgines publica en català a totes les Balears, però, tot i això, no rep ajuda institucional per aquest concepte.«A l'edició de paper hem consolidat un model bilingüe que accepta i entén una gran majoria dels lectors», va apuntar abans de recordar la importància de mantenir l'equilibri econòmic que fa possible el manteniment de la capçalera.Un objectiu que només es pot aconseguir mantenint la fidelitat dels lectors i subscriptors que compren el diari i de les empreses privades que s'hi anuncien.
El periodista va recordar que «altres mitjans locals de Menorca reben importants ajudes per a la normalització lingüística», per reclamar així mateix que Editorial Menorca rebi «un suport semblant per iniciar projectes que fomentin ús del català».
En aquest sentit, Pons Fraga va lamentar la fiscalització a què està sotmès el diari per part de la Plataforma per la Llengua amb la subvenció del Consell que, per segona vegada en dos anys, ha finançat un estudi sobre la presència del català en aquestes pàgines. «Si el Consell en lloc de fiscalitzar el MENORCA estigués interessat a promocionar la nostra llengua ens proposaria projectes concrets de col·laboració amb suport econòmic», va explicar abans d'acabar amb una pregunta oberta: «Accepta el Consell aquesta convidada o l'any que ve ens trobarem amb un tercer estudi subvencionat per continuar fiscalitzant el mitjà de premsa escrita de Balears més compromès amb la nostra llengua i més efectiu per a la seva normalització?».
Incentivar, no castigar
«El camí és l'incentiu, no el càstig, volem ser aliats perquè no som enemics de la llengua pròpia, així ho hem demostrat com a principal mitjà de comunicació de Menorca en paper i digital», va concloure en la seva intervenció, «si volem avançar hem de trobar noves vies i projectes viables que permetin anar a més sense malbaratar la gran feina comunicativa del diari ni posar en perill la seva viabilitat».
14 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Molt bé. Idò els pagarem les classes de l'idioma català (dialecte menorquí) que diuen no saben escriure. És que ara no l'empren perquè no tenen subvenció, segons el senyor Pons Fraga. O serà perquè els importa un rave i és una qüestió ideològica?
El que quiera catalán que se lo pague de su bolsillo, el Consell que limpie y señalize la carretera general . A mi nadie me paga mis clases de alemán.
Que pesados por favor…. Consultar a los lectores a ver que queremos. Yo lo quiero en esperanto. Cómo se ve que no trabajan, no tienen otra cosa que hacer.
Me parece bien que sea bilingüe, pero la versión en castellano que no se toque y sea prioritaria. En cualquier caso, yo aconsejaría al Menorca, en bien de su futuro empresarial, laboral, etc, que sea prudente con este tema........ ya me entienden supongo.
Dos notícies juntes s'entenen millor (aquesta) + la portada d'avui del Menorca : La alianza del PP y Vox bordea la mayoría absoluta en Balears. Tindreu molts el que aneu cercant, no passeu pena.
Creo que antes de adoptar una decision de este tipo por el Diario MENORCA, se deberia realizar una encuesta entre los suscriptores y lectores del mismo. Gracias.
La apisonadora pancatalanista capitaneada por ese ex-sacerdote, no deja de machacar y machacar en su totalitario empeño de tratar de expulsar de esta isla el idioma español y también nuestra forma de hablar menorquina. Nuestra única esperanza de recuperar la libertad en ese sentido, es la próxima cita electoral dentro de siete meses. Veremos...
balear not catala
Val la pena avançar, sa llengua a de ser un tranmisor de la cultura d'un poble
Espero que la propuesta de JPF solo afecte a la edición digital, o sea al @.info, en caso contrario el Diario Menorca puede tener un grave problema. La imposición de las ideologías nunca ha funcionado bien. El intento del ex cura y la gente del PSM o MES para imponer el catalanismo excluyente en Menorca no creo que tenga mucho futuro en muestra isla. El próximo año tenemos elecciones, creo que es el momento de pasar cuentas con la desastrosa gestión de los partidos que han gobernado el Consell, sobre todo la gente del PSM. Su modelo de gestión hace agua por todos los lados, el desastre de Mila no puede quedar en nada y ahora la intentona de catalanizar Menorca tampoco. Aunque el dicho dice; que el hombre es el único animal que tropieza dos veces con la misma piedra, dicho de otra manera. El ser humano no siempre sabe discernir conforme a la razón y por esa causa no aprende de la experiencia y vuelve a equivocarse en una situación semejante. Esperemos que el año que viene no sea así.