Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen de l'enquesta «La llengua a Menorca: usos i actituds», que el sociolingüista i delegat de la Plataforma per la Llengua a Balears, Ivan Solivellas, va presentar anit al Centre Sociocultural de Ferreries.
L'estudi parteix d'una anàlisi de les dades demogràfiques de l'Illa, i s'endinsa en qüestions de coneixements de l'idioma i de la percepció de la importància que els parlants atribueixen a la llengua. Els comportaments sociolingüístics mereixen un altre apartat, igual com la seva utilitat.
Com s'utilitza la llengua?
A partir d'una mostra de 300 enquestats, sobre el coneixement de la llengua catalana, el 62,8 per cent dels menorquins afirma saber parlar, escriure i llegir; el 18,5 per cent el parla i el llegeix, però no el sap escriure; un 11 per cent l'entén però no el xerra; un 5,7 per cent l'entén i el parla, però ni llegeix ni escriu català; i un 0,8 per cent, ni el parla ni l'entén.
El català és llengua inicial per a un 61,6 per cent dels menorquins, i el castellà ho és per al 28,6 per cent. I com a llengua habitual, el català ho és per al 64,2 per cent dels illencs, i el castellà, per a un 31,4 per cent.
Sobre la utilitat que li confereixen al català, el 83,3 per cent creu que conèixer-la és útil en general; un 70,2 per cent, que és necessari per a sentir-se part de la societat menorquina; i un 58,1 per cent pensa que és important per a tenir més oportunitats en les relacions socials. Per contra, només el 44,4 per cent creu que és útil per a tenir una carrera professional d'èxit.
Un altre capítol de l'estudi es refereix al consum de llibres o esdeveniments culturals. Així, el darrer llibre del 58,4 per cent dels enquestats era en castellà, enfront un 20,4 per cent que era en català. L'estudi també posa de manifest que fins a un 16,4 per cent no ha llegit cap llibre durant 2021.
Referit al teatre, la darrera obra que va veure el 25,2 per cent dels menorquins va ser en català i el 15,4 per cent, en castellà, mentre que un 58 per cent no va anar el teatre l'any passat. I sobre el consum a plataformes digitals o en cinemes, el castellà s'imposa de forma aclaparadora: el 69,7 per cent es consumeix en castellà i només el 3,8 per cent en català. I fins a un 19,4 per cent deien no haver vist cap sèrie o pel·lícula.
Dades com aquestes serveixen, segons Ivan Solivellas, per demostrar que «el català és una llengua minoritzada», per culpa d'un estat que no cuida per igual totes les llengües espanyoles. «A Madrid, el castellà no funciona igual que aquí el català, allà no passa que vagis a una benzinera, al jutjat o al metge, i que no t'entenguin». Per açò, en aquest sistema de «bilingüisme asimètric», són «molt importants les polítiques lingüístiques». Només així es podrà resoldre la situació «greu» en què es troba el català, que «no està per desaparèixer».
44 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Jesús el bueno🤫Pppssstt!!! 😉Es Mallorquí... Com que no podem tenir una gramàtica per a cada illa? Açò es lo que es defén des dels organismes polítics CENTRALISTES, que pretenen "representar" al poble per lo que els hi interesa, agradi o no.💶💶💶 Com que no hi ha altra gramàtica? O no era a la acadèmia de les bones lletres de barcelona (ara academia de llengo catalana) on es reconeixía el valencià, mallorquí i català? A veure si deixam de fer-li es joc a ses institucions polítiques, que sembla que els hi pagam per crear més divisió i problemes. Benvinguda sa llengo catalana, valenciana i s'español, que mos enriquirem tots en convivencia. Sa nostra llengo es patrimoni des poble, i es el poble qui te sa responsabilitat de preservar-la, no els polítics (deu mos guardi). 🖖
Que decida el pueblo, no los políticos, el que quiera catalán que estudie catalán y el que quiera el castellano que lo hable que es un idioma internacional.
... la encuesta refleja pues que los menorquines somos gente bien educada, ya que ante los castellanoparlantes, empezamos por tratar con ellos en el idioma que dominan a priori... es sentido común básico...
Miren, vengo a Menorca pero me gustaría que me hablaran en castellano, que hubiera una autopista hasta Mahón, que estuviera todo asfaltado para poder llegar a las playas en coche, que en cada playa hubiera un buen chiringuito o, mejor, aún un buen restaurante... Entonces, a usted no le gusta Menorca, ¿qué hace aquí?
Jo voldria remarcar que moltes vegades xerrar en castellà és un comportament racista, es parla en castellà a al·lots i al·lotes nascuts aquí i amb un nivell de menorquí com el de qualsevol altre perquè tenen aspecte de ser d'un altra país. Crec que hauríem de rallar sempre en plà i mus enduriem moltes sorpreses
Jesús el buenoSensillament, son anticatalà-menorquí. Una afirmació da sa realitat voten en negatiu, com si no fos ver. De respecte sempre n'he tingut i som es primer que per facilitar sa comunicació, ho faig en castellà. Però així com noltros mos adaptam a ca nostre, qui viuen aquí tants anys podrien fer el mateix. Ja no xerrem de nascuts aquí. Però bonu, es veu que només noltros hem de ser educats.
AturditAturdit, estic aturdit que tenguis tans negatius, no hu entenc, jo estic completament d'acord amb tu, aquesta gent des negatius es veu que no en volen saber res ni des Menorqui ni des Catala ni de res que es sembli, es que de fet, no se que fan per aqui...
Menorquin y Español. Molt de paleto i caralanets amb complexe de superioritat.Llibertat!!!!!
Ciudadano ejemplarescolta, a jo no me fona la gana xerrar amb castella amb gent que fa mes de 5 o 10 o 20 o inclus mes de 30 anys i que ni siquiera saben dir bon dia ni si han molestat amb entendra res de res ??? es mal aducats son ell !! ara, si es un nouvingut o un turista, per supost, xarrare sa llengu que fagi falta,
Tonival, una llegua que no es sa nostra, d'acord, pero com deus saber, cada zona te sa seva manera de xerrar o de rallar o de parlar, balears, cstalans, valencians, etcc, inclos des Mallorqui a es Menorqui, tenim diferencies i moltes i precisamemt per aço, mus tenim que aferrar a una gramatica lo mes semblant a sa nostra i que mus sercesqui per tots, i quina es ??? Sa Catalana, no en tenin altra, com pots comprenda, no podem tenir una gramatica per cada illa i cada regui que xareen o rallem o parlem cadascu es seu estil de cada regio.