TW

Aquestes sis places de pediatria que es convocaven ara fa una setmana són una bona notícia per a la pediatria menorquina. I són sobretot una bona oportunitat.

Són, de fet, una segona oportunitat. El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) del passat 9 d’agost feia pública i oficial la decisió de convocar sis «plazas vacantes de la categoría de facultativo especialista de área de pediatría del Servicio de Salud de las Islas Baleares correspondientes al sector sanitario de Menorca».

La resolució de convocar-les és del director general del Servei de Salut de les Illes Balears, i duu la data del 18 de juliol. És a dir, el BOIB va trigar tres setmanes per publicar la convocàtoria. Encara més colpidor és observar que es publica a l’agost, un temps que tradicionalment és de vacances.

Trobo que signar una convocatòria al juliol és no tenir cap voluntat que la convocatòria tingui gran ressó, perquè es fa pública quan no pocs dels potencials candidats són de vacances. Encara més: fer-la pública a l’agost confirma aquesta hipòtesi, perquè a l’agost encara seran menys els candidats que en tindran notícia.

L’altra, la primera oportunitat, és de fa ben poc. L’anterior convocatòria de pediatres es va publicar al BOIB del 26 de maig. En aquesta ocasió, el BOIB va trigar tan sols dos dies per fer-la pública: la resolució és del 24 de maig.

L’objectiu d’aquesta convocatòria és «cubrir 240 plazas de la categoría de facultativo/facultativa especialista en pediatría, puericultura de área y en equipos de atención primaria dependientes del Servicio de Salud de las Islas Baleares».

Vaig comentar aquesta convocatòria el 22/06/18, en aquesta mateixa columna. Llavors vaig mirar d’altres convocatòries, i resulta ben clar i evident que les dues convocatòries esmentades són més fàcils, més accessibles que les de Catalunya, per exemple.

Noticias relacionadas

Sigui com sigui, les dues convocatòries són una bona oportunitat per Menorca. Ara, en considerar que no són precisament oportunitats freqüents ni habituals, cal reflexionar sobre quin escenari els oferirà Menorca als nous professionals de la pediatria que hi vinguin.

Si l’escenari serà de saturació de feina per motius banals, em temo que tard o d’hora s’ho pensaran. Sobre aquest punt podeu consultar un interessant document formatiu que acaba de publicar el Servei de Salut de les Illes Balears. Fet amb la col·laboració de professionals de pediatria i d’infermeria pediàtrica de Menorca, el llibre és Programa de salut infantoadolescent, i està disponible, en castellà i català, gratis en Internet.

O si l’escenari és d’exigències i més exigències, o si és de crítiques i descrèdit a les pàgines del diari o a les taules de café.

I si a més troben dificultats amb l’habitatge, perquè es reserven els pisos per al turista, llavors per tot plegat caldrà entendre que la mateixa Menorca és qui col·labora per tal que s’hi estiguin poc, i a poc se’n vagin.

És hora de canviar d’actitud si es vol que els professionals que es necessiten, que són tan lliures de venir com d’anar-se’n, trobin aquí les condicions de desenvolupament personal i professional que són mínimes per quedar-s’hi.

Aquest canvi d’actitud es fa més imperatiu encara si es considera que és probable que no hi hagi prou candidats per cobrir totes les vacants, i no serà per causa del català, amb tota certesa, sinó per causa d’un model d’atenció primària de pediatria que no s’adequa a la realitat, i que respon més a la norma política que al criteri assistencial.

Tothom ha de fer feina, tothom ha de fer alguna cosa. Els ambulatoris, l’hospital i les mares i els pares dels fiets de Menorca han de pensar què poden fer per contribuir, per afavorir l’arribada i sobre tot la permanència dels nous professionals.