Pep Mir
Pep Mir

Redactor jefe del diario Menorca

TW

Solia dir en Bosco Marquès que ja no hi ha res nou per explicar. L'inici d'estiu ho confirma, amb noves queixes dels docents (no estaven tan polititzats?), més accidents a la Me-1 per l'augment estival de cotxes (n'hi hauria també amb 32 carrils per banda), aerolínies irritants (la meva recent experiència Vueling ha estat excel·lent, poden peregrinar a ca meva en hores convingudes), les habituals tensions entre el medi ambient i l'activitat al litoral (seria molt millor controlar els tòxics iots que els banyistes des Grau), i una actuació pendent al port de Fornells d'origen gairebé talaiòtic.

Noticias relacionadas

Altres clàssics són que l'economia de Menorca creix per sota de la resta d'Illes i que alguns sectors productius no remunten ni ho esperen. Les raons queden per als experts, però tenen a veure amb dependre d'un turisme limitat en espai, temps i cash. Davant això, els empresaris reclamen sempre reformes i ajudes a l'administració. Curiosa la dualitat de les patronals: demanen manco impostos i regulacions a la seva tasca, i al mateix temps atribueixen les culpes i potencials solucions a aquest aparell públic que tanta nosa els fa. No fan cas als xerraires que prediquen que cadascú es posa els seus límits. Liberals peculiars.

Situar l'administració insular, autonòmica o estatal en el nucli de l'economia d'un territori és un error, i ho demostra que la crisi ha ignorat conjunturals cromatismes polítics. Els dirigents públics hi tenen un paper clau, clar que sí, però també els mateixos empresaris amb la seva capacitat d'innovació i adaptació. I els treballadors (els paràsits vessuts són un llast). Tirar pilotes fora és fàcil i ineficaç. Criticar, queixar-se del context, ser pessimistes i victimistes per sistema, també. S'ha de ser exigent, però amb els altres tant com amb noltros mateixos.