A la vista de totes les possibilitats, vam considerar que la millor solució mentre es realitzen aquestes obres és el tancament de l'edifici al públic durant una temporada, amb un doble objectiu: facilitar —i abaratir— la intervenció, evitant la multiplicació de moviments interns innecessaris, i aprofitar les obres com una bona oportunitat per renovar i actualitzar el discurs del Museu.
La recepció ciutadana d'aquesta notícia ha estat positiva: molta gent ha valorat la intenció d'aprofitar les obres per realitzar una millora i modernització general, cosa que sense aquest tancament seria impossible de dur a terme. Però tampoc no hi ha faltat alguna veu crítica, que planteja interrogants i preocupacions ben comprensibles. Els responsables públics tenim l'obligació de donar explicacions de les decisions que prenem, i per açò he volgut adreçar-me obertament a la ciutadania amb aquesta carta.
Els menorquins podem estar orgullosos de tenir un museu amb un gran potencial. Vivim a una illa amb una història llarga, rica i apassionant que mereix ser explicada amb la màxima dignitat, i aquesta és la funció del nostre principal Museu. Hi ha peces d'un valor extraordinari, del període talaiòtic i de les èpoques posteriors. Les peuades de totes les generacions de menorquins sobre el paisatge, la toponímia i els objectes materials tenen alguna expressió en els prop de 200.000 objectes i obres d'art que conserva el Museu de Menorca.
Però tot açò necessita ser ben exposat i explicat, si volem que sigui apreciat per tothom, des dels infants més petits fins a les persones més grans, des dels menorquins residents fins als turistes que rebem cada any. I aquí, estarem tots d'acord, feia falta una bona intervenció que connecti el discurs del Museu amb la sensibilitat, les expectatives i l'experiència dels visitants d'avui. Basta que pensem en nosaltres mateixos com a visitants d'altres museus quan anam de viatge: Què hi trobam? Com ens ho expliquen? Per què ens agraden? Què tenen que voldríem oferir al nostre Museu?
Les respostes que donam a aquests interrogants justifiquen la conveniència d'actuar no només en la instal·lació d'un sistema de climatització, sinó d'aprofitar aquest moment per convertir el nostre Museu en un equipament digne del segle XXI. I aquí és on som ara. Les obres de condicionament del Museu s'aprofiten per escometre una nova instal·lació elèctrica, nous sistemes de seguretat contra incendis i contra l'intrusisme, fer obres de sanejament, crear una càmera de refrigeració als magatzems, posar nous falsos sostres a tot l'edifici, il·luminar i restaurar algunes façanes, il·luminar el claustre, i altres intervencions menors. I, a més, i més important, s'aprofita aquesta ocasió per elaborar un nou projecte museogràfic que permetrà donar una nova vida a les peces del museu, i una nova experiència a tots els visitants. Tot açò, repetim, seria impossible mantenint les sales del museu obertes al públic.
Tal vegada ens hem equivocat en parlar de tancament del Museu quan, en realitat, el que tancam és l'edifici, però no aturam l'activitat. Ben al contrari: al llarg dels propers mesos, les activitats del Museu s'obriran més enllà de les seves instal·lacions habituals per fer-se presents directament a altres indrets de Maó i als altres pobles de Menorca.
Per començar, el Museu només estarà totalment tancat el mes de desembre i a principis de gener: en ser a prop de la Diada de Menorca del 17 de gener, ja tornarem a obrir la planta baixa per presentar una magnífica exposició sobre la cultura talaiòtica de Menorca, i explicar la importància de la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Una exposició que, al cap d'un parell de mesos, itinerarà per la majoria de pobles de Menorca.
Abans i després d'aquesta exposició, s'està preparant un dens i atractiu programa d'activitats que inclou microteatre, recitals de poesia, presentacions de llibres, conferències, actuacions musicals, activitats familiars i escolars, un cap de setmana d'octubre dedicat a la figura de l'Arxiduc Lluís Salvador, la participació en jornades d'estudi i divulgació, i activitats expositives a altres pobles de Menorca.
Així mateix, mentre les sales del Museu romanguin tancades al públic, l'exposició sobre les excavacions de Cornia Nou, un dels jaciments inclosos dins la candidatura a Patrimoni Mundial, es podrà veure a Ca n'Oliver, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Maó.
El mes de març presentarem una nova exposició a la planta baixa del Museu, sobre el fons Vives Escudero: part d'aquesta col·lecció, formada per uns 2.000 objectes, no ha estat mai exposada al públic.
I quan arribi l'estiu, mentre s'acaben les obres i es tornen a obrir progressivament les sales del museu, anirem descobrint una imatge renovada a través d'un programa d'activitats que l'equip del Museu anirà definint al llarg dels propers mesos.
Quin sentit tindria fer unes obres de l'abast de les que s'estan duent a terme al Museu, per tornar-lo a obrir al cap d'uns mesos amb la mateixa presentació de vint anys enrere? Teníem un problema, i l'hem convertit en una oportunitat. Al cap i a la fi, amb totes les activitats que hem indicat i les que encara estan per definir, es pot dir realment que el Museu tanca? Més aviat hem de dir que, gràcies a les obres, el Museu estarà més obert que mai.
Des d'ara mateix us anim a tots i totes a participar en les activitats que programa el Museu per a la propera temporada: és una ocasió magnífica per redescobrir, i per estimar més, aquest tresor que és de tots.
Miquel Àngel Maria Ballester
Conseller de Cultura i Educació
Consell Insular de Menorca
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.