Tothom embadalit amb la coronació, la setmana passada, i pocs van adonar-se d'una bona notícia: s'ha acabat el brot de xarampió. Els no vacunats, o mal vacunats, han estat els més afectats per aquesta epidèmia. No sé si el Rei està vacunat, fóra bo que ho estigués, i amb dues dosis.
A casa nostra, hom considera que tothom que hagi nascut el 1966, o abans, ja és immune al xarampió. No seria el cas del Rei, que va nàixer en 1968. Tothom que hagi nascut després del 1966 ha de tenir dues dosis de la vacuna contra el xarampió.
Aquest brot va començar poc després del Nadal, a Barcelona, i es va estendre a Girona. Hi va haver gairebé 300 casos sospitosos de xarampió, però la malaltia només es va poder confirmar, amb proves diagnòstiques de laboratori, en 131 casos.
D'aquests 131 casos confirmats, tretze eren nens menors d'un any. A la vista queda un cop més que els fiets petits són sempre força vulnerables. No estaven vacunats, perquè la primera dosi de vacuna s'administra, tant a Catalunya com a Balears, a l'any d'edat.
Hem de considerar que aquests fiets van agafar el xarampió perquè d'altres persones, que haurien d'estar ben vacunades per no patir ni transmetre el xarampió, li van passar la malaltia. El fet de vacunar-se és per tant una responsabilitat envers la pròpia salut i envers la salut de la comunitat. I el fet de no vacunar-se o no vacunar els fills és una ben egoista irresponsabilitat.
El xarampió és una malaltia greu i molt contagiosa. Provoca dies i dies de febre alta, tos, una erupció característica a la pell, congestió dels ulls, secreció nasal. No hi ha tractament. Les complicacions afecten sobre tot els fiets, sobre tot els més petits.
Pot haver-hi complicacions als pulmons, a les oïdes, als ulls. Si són intestinals provoquen una diarrea de magnitud important, amb risc de deshidratació. Si afecten el cervell provoquen una encefalitis de conseqüències mortals en el 10% dels casos, o que deixa seqüeles sense solució en el 15%. Prou que es veu que no és una malaltia menor.
La vacuna contra el xarampió és efectiva i segura. S'administra junt a la vacuna contra la rubèola i les galteres: se'n sol dir vacuna MMR. Fóra bo de recordar l'extrema importància de la rubèola quan afecta l'embarassada durant el primer trimestre de la gestació. A Extremadura va haver-hi, l'any passat, un cas de rubèola congènita.
També cal recordar que les galteres poden provocar esterilitat sense solució si afecta nois o noies en etapa de desenvolupament puberal, o després.
Al brot de xarampió que comentava, les persones adultes, majors de 25 anys, han estat el col·lectiu més nombrós dels casos confirmats (60%). Per tant, espero que la Reina també estigui vacunada. I les fietes, perquè el virus del xarampió no sap distingir entre monarquia o república, ni mira la butxaca de la víctima abans d'infectar-la, ni considera si la sang és blava, vermella o mixta.
El Rei Joan Carles va donar-nos mal exemple en consultar la medicina privada cada cop que tenia mal a la cama. Si hagués anat a un hospital públic ens hauria donat una sensació ben diferent. Fins i tot hauríem pensat que som iguals, com a mínim a l'hora de la malaltia.
Ara, tan de bo fos que la Reina, quant a mare que té cura de les filles, fes públic els gestos i les actituds, i les fotos que calen per tal que totes les mares que viuen a Espanya en pugui agafar bon exemple. N'hi hauria prou de dir que cal vacunar els fiets, però vés a saber si missatge tan complicat i tan comprometedor voldrà sortir de la boca, ahir plebea, avui reial; ahir oberta, comunicativa, informativa, avui tancada, muda.
bello.cat / jordibell@gmail.com