TW

Arriba avui la Pasqua de Pentecosta, coneguda també com a Cincogema. Els ametlons ja són ametla i el formatge ja té la capa exterior dura. Cincogema mai no ha tengut el nom de 'Pasqua', no obstant això, el poble sí que ha donat aquest nom -Pasqua Granada- a la solemnitat que celebra el cinquantè dia que segueix el diumenge pasqual. El berenar, que des de Pasqua fins a Pentecosta havia estat senzillet, perquè el dia era curt, ara ja pot ser millor. A Menorca la Pentecosta encara és molt celebrada. Durant tot el cap de setmana s'organitzen vegues fora de casa, berenetes i dinars amb plats tradicionals. Les excursions i sortides a la mar i al camp arriben fins al dilluns de Pentecosta, tradició encara celebrada a Ciutadella.

Noticias relacionadas

SANT BERNABÉ SERÈ, CALOR AL DARRER. El juny encara farà coses rares. Gairebé tots els almanacs consultats preveuen un juny estrany. Avui, el calendari ens duu un bon home del temps: Sant Medard. Exerceix de patró dels grangers i dels venedors de paraigües. Segurament per aquest motiu els seus pronòstics endevinen a quaranta dies vista, tal com assegura el refrany «Sant Medard torna quaranta dies més tard», és a dir, el temps que farà el 18 de juliol. També avui se celebren dos sants desconeguts: Sant Germà, patró dels pastors, i Sant Kilian, que ho és dels viticultors. S'apropen els dies que tenen més llargària de l'any. Fins al dia de Sant Bernabé, que és dimecres, dia 11, hi ha temps de sembrar les carabasses i carabassons.

PER SANT ANTONI, LA PERDIU VOL MATRIMONI. La lluna arribarà al ple divendres, dia 13, a les 6 hores i 11 minuts de la matinada. Els dies tornaran clars i assolellats, amb molta basca. Als matins, l'airet serà suau i agradable. Jornada amb nom de virus informàtic, la del divendres dia 13, serà la festa de Sant Antoni dels Albercocs, un sant utilíssim per a trobar objectes perduts i per recuperar la salut tots aquells que l'hem desaprofitada, que som la majoria. A més té capacitat per a facilitar qualsevol desig. L'invoquen els mariners i els nàufrags. Protegeix de lladres i és el patró de presoners, viatgers, concos i botiguers.