D’en Miquelet es Salero de goma n’han fet fins a 300 figures perquè tothom que la vulgui la tengui a ca seva. | Gemma Andreu

TW
5

A partir d’ara, en Miquelet es Salero no només tindrà vida pels carrers de Maó durant les Festes de Gràcia, sinó que podrà estar a casa de tot aquell qui el vulgui. La Colla Gegantera de Maó ha convertit el gegant que representa a un nen graller en un petit ninot de goma. Amb 300 figures, es va presentar ahir la novetat de la colla al Claustre del Carme, abans que els gegants posessin direcció a l’Ajuntament per la seva recepció.

Un costum català

Aquesta iniciativa, tal com expliquen des de la Colla de Geganters de Maó, està motivada per un costum estès arran de Catalunya. Es tracta de convertir en figures petites els grans gegants dels seus pobles. «Ja s’havia pensat abans», expliquen els geganters maonesos, que creien que els materials amb els quals els feien abans eren poc durables. Ara, però, que els fan de goma, van trobar que era el moment perfecte per fer-ho: «Són més durables i rígids».

Han començat amb en Miquelet es Salero, perquè tenen el dret sobre ell, però pròximament volen anar ampliant el seu ventall: «Ens agradaria poder fer el mateix amb en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, no obstant això, aquests són propietat de l’Ajuntament i, de moment, no es pot fer».

Per convertir en realitat la seva iniciativa, han comptat amb el finançament de dos inversors. Per una banda, van presentar el projecte al concurs Xoriguer Ideadores de Menorca 2023, el qual van guanyar i van rebre un gran ajut econòmic i comunicatiu. D’altra banda, el suport de Caixa Colònia i la seva Fundació Guillem Cifre també va ser importantíssima. Amb tot, la Colla Gegantera va aconseguir el 50% del finançament d’un projecte que els entusiasmava des de feia ja temps.

En Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, ja presideixen el balcó de l’Ajuntament

Com ja és costum, en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, ja romanen al balcó de l’Ajuntament i ho faran fins a la fi de les festes. Abans, però, la Colla de Geganters ha fet un passacarrers per la ciutat, acompanyats amb música i els més petits de Maó. Han sortit del Claustre del Carme, on han estat exposats els gegants des de principi d’any amb motiu de la celebració del seu aniversari. Han passejat per Anuncivay, s’Arravaleta i el Carrer Nou, fins a arribar al seu destí, la plaça Constitució. Tot i que aquest passeig ara ja és un costum, els primers anys era un camí solitari i rutinari per la Colla, que, amb el pas del temps s’ha convertit en tota una festa.