A partir d’ara, en Miquelet es Salero no només tindrà vida pels carrers de Maó durant les Festes de Gràcia, sinó que podrà estar a casa de tot aquell qui el vulgui. La Colla Gegantera de Maó ha convertit el gegant que representa a un nen graller en un petit ninot de goma. Amb 300 figures, es va presentar ahir la novetat de la colla al Claustre del Carme, abans que els gegants posessin direcció a l’Ajuntament per la seva recepció.
Un costum català
Aquesta iniciativa, tal com expliquen des de la Colla de Geganters de Maó, està motivada per un costum estès arran de Catalunya. Es tracta de convertir en figures petites els grans gegants dels seus pobles. «Ja s’havia pensat abans», expliquen els geganters maonesos, que creien que els materials amb els quals els feien abans eren poc durables. Ara, però, que els fan de goma, van trobar que era el moment perfecte per fer-ho: «Són més durables i rígids».
Han començat amb en Miquelet es Salero, perquè tenen el dret sobre ell, però pròximament volen anar ampliant el seu ventall: «Ens agradaria poder fer el mateix amb en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, no obstant això, aquests són propietat de l’Ajuntament i, de moment, no es pot fer».
Per convertir en realitat la seva iniciativa, han comptat amb el finançament de dos inversors. Per una banda, van presentar el projecte al concurs Xoriguer Ideadores de Menorca 2023, el qual van guanyar i van rebre un gran ajut econòmic i comunicatiu. D’altra banda, el suport de Caixa Colònia i la seva Fundació Guillem Cifre també va ser importantíssima. Amb tot, la Colla Gegantera va aconseguir el 50% del finançament d’un projecte que els entusiasmava des de feia ja temps.
En Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, ja presideixen el balcó de l’Ajuntament
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Ha dejado usted bien demostrado que es un perfecto desconocedor de nuestra gloriosa HISTORIA, al menos en todo lo que se refiere al descubrimiento y posterior evangelización del continente americano por parte del Imperio Español de los Reyes Católicos y sus sucesores, que hicieron que en sólo dos generaciones, dicho continente pasase prácticamente del neolítico al renacimiento, cosa que a Europa le costó varios miles de años. Pero no se preocupe demasiado, ya que está usted en el grupo numerosísimo donde vegeta la mayoría de españoles, que durante siglos se han dejado engañar por las múltiples leyendas negras al respecto, promocionadas principalmente desde los países protestantes anglosajones y compradas con sumo placer por toda la muy ignorante, inculta y pérfida izquierda española, especialmente desde los albores del siglo XX.
ViriatoEs fet que hi hagi 600 milions de persones xerrant castellà no crec que sigui una cosa de què sentir-se orgullós. Vosté entén els atzars històrics i ses fosques ambicions que van conduir a aquest panorama? Vosté pensa que els avantpassats del 90% dels castellanoparlants estarien contents dels cursos de castellà “accelerats” que van rebre allà cap el segle XVI?
SilesiusPara tu tranquilidad, hablo y escribo perfectamente en catalán y también en la variante menorquina, no tengas ninguna duda. En cambio aquí en este foro acostumbro a hacerlo en español, porque así lo puede entender cualquier persona de cualquier parte de nuestro país e incluso inmigrantes del continente americano que también hablen nuestro maravilloso idioma común para 600 millones de personas.
ViriatoMe sap greu, però si l’homo toca una gralla (instrument d’origen català, és cert i, juntament amb sa gaita, un dels més irritants del món), com l’hem de denominar, violinista? No hi ha més paraules en menorquí, com ho hem de fer? Lo que està “aplastando nuestra tradicional manera menorquina de hablar” és es castellà. Cada vegada sents menys menorquí quan surts as carrer. I lo que sents no és català de Barcelona precisament, sinó castellà. Sense ànims de fer-te enfadar però, si ets menorquí, prova d’escriure en menorquí, és igual si fas faltes. Lo que no pots fer és criticar lo que critiques escrivint en castellà.
A veure, es meu comentari anterior no és irònic. Realment en vull aconseguir una o dues (perquè a sa meva nebodeta també li fa gràcia es personatge). Sa notícia podria explicar si es venen o no, on es poden trobar, etc… però no diu res. Redactors, podríeu fer sa notícia un poc més completa no? I lo des negatius m’encanta ehh, crec que hi ha gent que em posa negatiu sense ni llegir el que escric :)
Graller... ¿qué es eso de graller? Este sustantivo puede que se utilice en Cataluña. Aquí no se han usado nunca estas extrañas palabras. La colonización de cientos de términos catalanes que invaden y poco a poco están aplastando nuestra tradicional manera menorquina de hablar, es realmente indignante y preocupante.
Com es deuen poder aconseguir? Jo en vull una :)