La producció de vi amb Indicació Geogràfica Protegida Terra Illa de Menorca ha crescut enguany un 46 per cent, fins a assolir la xifra rècord de 198.200 litres. Una quantitat que, en realitat, suposa el 88,4 per cent del vi produït a l'Illa i que se suma al que s'ha generat sota el segell d'Indicació Geogràfica Protegida Illes Balears (8,4 per cent) i el que s'embotella sense aquests distintius.
A Menorca s'han obtingut aquest any fins a 224.200 litres de vi, superant els 195.000 de 2022, sent el volum més elevat d'ençà que es va recuperar aquest cultiu a l'Illa, fa ja 35 anys. Amb el distintiu de qualitat Vi de la Terra Illa de Menorca s'han recollit 325 tones de rem, en una extensió de 84 hectàrees de vinyes, xifres igualment superiors a les 210 tones de la campanya passada, extretes de 55 hectàrees productives.
Aquestes dades les va fer públiques ahir el Consell insular, tot destacant el creixement que està experimentant la superfície de conreus dedicada a la vinya. Una tendència que anirà a més, segons avança el president de l'Associació de Productors de Vi de Menorca, César Palomino, qui pronostica que, ben prest, «els pròxims tres anys es duplicarà la quantitat» i, a més, «amb vins de qualitat de diferents marques».
I és que cada vegada són més les explotacions que es dediquen al rem i «els darrers vuit anys hi ha hagut un increment important del nombre de vinyes». De fet, «hi ha dos nous projectes que han començat i que ara tenen ceps joves», els quals «començaran a produir als quatre anys».
Els reptes
Ara, l'autòcton representa només «el 5 per cent del vi que es ven a Menorca», però així i tot, Palomino considera que «el mercat local està sa», ja que absorbeix el 90 per cent de les botelles de cellers locals.
Davant, però, de la previsió de l'increment de la producció en un futur pròxim, Palomino creu que és fonamental «transmetre al consumidor i a la restauració que a Menorca tenim uns vins amb uns estàndards de qualitat alts», perquè «si creixem el doble en producció, localment hauríem de consumir el 10 per cent per continuar tenint un mercat sa» i, en tot cas, aconseguir exportar més.
«El nostre vi s'exporta, però és difícil, perquè som una zona petita que competeix amb altres molt grans, amb costos de producció molt baixos». Perquè «aquí, els costos són molt elevats, pel cost de la maquinària, la mà d'obra especialitzada», que repercuteixen en produccions molt més reduïdes que a la Península. Però «podem competir per qualitat», transmetent la bona feina que es fa a l'Illa per guanyar mercat, «amb el suport del canal Horeca (hoteleria, restauració, càterings), dels distribuïdors, per ampliar les exportacions i refermar el mercat local», conclou César Palomino.
El vi blanc suposa la meitat del total de la producció que es fa a l’Illa
La quantitat de vi que s’ha produït aquest 2023 a Menorca ha arribat als 242.000 litres, que esdevé un augment del 15 per cent respecte de l’anyada anterior. De la producció obtinguda pels productors menorquins, la meitat, 112.000 litres, va ser de vi blanc. I l’altre 50 per cent del rem recollit va ser per embotellar 62.900 litres de vi negre (el 28 per cent de la collita) i els altres 49.300 litres (22 per cent) van ser de vi rosat. Avui hi ha deu cellers, Bodegas Menorquinas-Ferrer de Muntpalau, Bodegas Binifadet, Compañía Vitivinícola de Menorca-Sa Cudia, Celler Solano, Vinyes Binitord, Sa Marjaleta, Bodegas Torralbenc Vell, Sa Bodega de Son Cremat, Torralba Agrícola i Domaine Santa Catalina. I a més, hi ha uns trenta productors que venen les collites als cellers.
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
miquel ferru
|
Hace 11 meses
Amb es papers antics de l'amo de Sa Sinia Costabella, i després de sa seva viuda (o vidua que diuen es catalans que hem de dir) , tenía entre séus i de terra llogada, 24.000 seps a finals de 1780's.
Fent, per simplificar, 10 kilos per sep ja son 240.000 kilos i minvant per esser mes exactes i per es fet que no en surt un litro per cada kilo, ja podem imaginar cuants bocoys de vi l'hi sortían.
I es clar que es barcos a vela s'enduian vi fluxet, millor que aigua..
O sia: res de nou: tan sols que no era marca geográfica.
Tenc papers que cantan.
1 comentario
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Amb es papers antics de l'amo de Sa Sinia Costabella, i després de sa seva viuda (o vidua que diuen es catalans que hem de dir) , tenía entre séus i de terra llogada, 24.000 seps a finals de 1780's. Fent, per simplificar, 10 kilos per sep ja son 240.000 kilos i minvant per esser mes exactes i per es fet que no en surt un litro per cada kilo, ja podem imaginar cuants bocoys de vi l'hi sortían. I es clar que es barcos a vela s'enduian vi fluxet, millor que aigua.. O sia: res de nou: tan sols que no era marca geográfica. Tenc papers que cantan.