Tot i que a Menorca s'ha avançat molt en el desenvolupament d'un model de jardineria sostenible, impulsat, en part, per Es Viver Plantes de Menorca, una iniciativa del GOB, encara es poden veure grans espais verds que creen problemes importants, com ara la dispersió de plantes invasores, noves plagues i malalties, consums elevats d'aigua o més costos de conservació, recorda el biòleg i coordinador insular del GOB, Tòfol Mascaró. D'aquí que la Conselleria de Medi Ambient del Govern hagi editat un catàleg on es recullen fins a 112 espècies autòctones que es produeixen al Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR-Menut) per tal d'incentivar entre la ciutadania l'ús d'aquestes plantes que consumeixen menys aigua, estan adaptades al clima i substitueixen les espècies invasores que s'han anat estenent no només a Menorca, sinó també a la resta de l'arxipèlag.
Promoure coneixements
Són al voltant de 600 les espècies vegetals exòtiques que s'han comptabilitzat a les Balears, de les quals 100 poden tenir potencial invasor del medi natural. Promoure els coneixements necessaris per fer una gestió apropiada des de la jardineria i evitar, així, plantar aquest tipus d'espècies foranes que poden colonitzar l'entorn, desplaçar la flora autòctona i canviar el paisatge és un dels objectius que persegueix aquest catàleg. Precisament, el desconeixement de la diversitat de la flora de Menorca, explica Mascaró, ha estat clau en la proliferació de jardins i espais verds poc respectuosos.
Plantes silvestres de l'Illa o adaptades al clima mediterrani que no són invasores, plantes aromàtiques i culinàries, planters d'horta ecològics i arbres de fruita de varietats locals, així com també plantes aquàtiques per fer efectius sistemes de depuració d'aigua formen un llistat amb aproximadament 300 noms d'espècies amb què crear àrees verdes agradables que tenen en compte les condicions climàtiques, geogràfiques i físiques de l'entorn i que, a més a més, són de baix cost de manteniment.
Las claves
-
D’aquí o adaptades
-
D’horta i fruiters
-
Plantes aquàtiques
8 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Motera: les cuesta menos trabajo y es más práctico ponerlo en castellano.tambiern podían ponerlo en inglés, francés e italiano, que la mayoría de propietarios son esos.
Sin acritud: en Ferrerias se desperdicia más del 40% del agua directamente desde la infrastructura del ayuntamiento. Solo con un mantenimiento adecuado ya se ahorraría mucho más que "sugiriendo" a la gente qué tiene que plantar en su casa.
XxxLas picinas de agua salada se llenan con agua del grifo igual que las demas, solo que luego ponen unos sacos de sal y cloro, el agua de picinas saladas no viene del mar, te lo dice uno que ha trabajado de limpia picinas😉
Buen publi-reportaje para el garden center del GOB. En cualquier centro de jardinería de Menorca podéis encontrar todas las especies descritas en este artículo a 1/3 del precio. También encontrareis una atención personalizada por técnicos muchos más competentes que no están ahí solo por tener ser afiliados al GOB. No tiene nombre que un centro de jardinería financiado por CIME con dinero público este haciendo competencia a todos los negocios legalmente establecidos que pagan sus impuestos. A parte si visitáis centro de jardinería del GOB, en los planteles destinados a huertos, encontrareis una entraña película superficial en la tierra que tiene toda la pinta de ser fertilizante sintético, vendiendose estos a un precio por encima del precio de mercado como "planteles ecológicos".
Suena a pato fuera del agua, que no se mencionen multas por mal riego. Deberían honrar/premiar al huerto-jardín-vivero-invernadero ejemplar bien tenido y bien pensado; éso sería buena noticia.
Juan00gr siempre puede ponerlo en el traductor
Querido GOB, si tan importante es para vosotros la ecología,cuanto más gente se entere de vuestros proyectos mejor, no ?? Entonces porque no habláis en castellano y nos enteramos todos??. Esto nos interesa a todos los residentes, sean catalánes francéses o españoles, castellano parlantes. Valla unos ecologistas de pacotilla politizados. Sois lo nunca visto??? Y no me vengáis con el cuento de que aquí es la lengua oficial?? Pues también es oficial el castellano. Lo que hay que hacer es mirar por el bien común.
Cuando obligaran los grandes y pequeños hoteles a usar agua salada para las piscinas y tomaran otras medidas de este estilo.....entonces quizas nos podran aconsejar sobre que plantas plantar en nuestros jardines