Primer toc de fabiol el Dia des Be | Isaac Pons de Rosa

TW
10

A Ciutadella, les esperades festes de Sant Joan ja han començat. Així ho va anunciar per tot el poble la comitiva des Be, la qual, durant més de dotze hores va completar aquest diumenge les 103 visites per les posades dels pagesos, les cases nobles i entitats socials i culturals del municipi.

Tot va començar a les nou en punt del matí, quan el fabioler, Juanlu Gelabert demanà: «Noble caixer, em donau vos permís per començar les visites del Dia des Be?». Petició a la qual Julio de Olives Fernández responia amb l'esperat: «Sí, Juanlu, que comenci Sant Joan». En aquell moment la gernació que omplia l'estret carrer de Sant Jeroni i els baixos de la casa senyorial esclatava en festa.

Una hora abans del primer toc, a les 7.55 hores, i després d'unes quantes hores de preparatius enllestint l'anyell, havia arribat la comitiva a cal caixer senyor. Allà, i havent berenat, el fill menor del representant de l'estament nobiliari, Lluís de Olives, de vuit anys, va entregar al seu pare la bandera que aquest lliuraria segons després al caixer fadrí del bienni, Joan Bosch Fedelich.

Tot seguit, Guillermo, el fill major, feia el mateix amb les dues safates de plata que antigament servien per a la recapta per a l'obreria de l'ermita de Sant Joan d'Artrutx, i que el seu progenitor va lliurar, primer, al caixer pagès de migjorn, Pedro Moll Gelabert, i tot seguit, al caixer casat, Martí Faner Marquès.

Abans que Juanlu Gelabert entonés per primera vegada el primer toc de fabiol, encara hi va haver temps per algunes fotos protocol·làries i de la Junta de Caixers amb les seves famílies.

103 visites...

L'Ajuntament de Ciutadella va ser la primera aturada de la comitiva. Allà, la batlessa Joana Gomila i la resta de la Corporació van donar la benvinguda a s'Homo des Be i tot el seguici, en un Saló Gòtic ple fins dalt i amb molts de fillets.

Noticias relacionadas

Al palau episcopal, el bisbe de Menorca, Francesc Conesa, juntament amb el prevere Joan Camps —el caixer capellà del passat bienni— van rebre l'anyell, i al cap d'uns minuts es va fer la tradicional foto de família al pati de Cal Bisbe, amb centenars de persones darrere els protagonistes del dia.

A partir d'aquell moment, l'acció va tenir lloc als carrerons més estrets del centre antic, Ses Andrones, Sant Jaume, Ses Roques, Sant Cristòfol o Sant Miquel, i, amb uns vint minuts d'anticipació, a les 11.15 hores ja havien passat pel Cercle Artístic, i anaven cap al Consell.

Més tard, a les 13.15 hores —15 més tard del previst—, la comitiva irrompia enmig de la darrera funció de «Foc i Fum», al Casino 17 de Gener, el que és cada any un dels moments més esperats, per aquest lligam especial entre història viva i història contada.

... i tres tocs de dol

Just abans d'arribar al Consell, a la plaça de Catedral es va fer el primer dels tres tocs de dol, en record del degà dels caixers senyors, José María de Olivar Despujol, mort el mes de febrer. Apagat el so del fabiol, els excaixers senyors, Simón i Luis de Olivar, van sortir de la casa de davant l'Església per donar les gràcies a la comitiva i a la gran quantitat de gent que era allà.

Aquesta no era l'única sonada que s'havia de fer en senyal de respecte. Ja el capvespre, la comitiva va recordar la figura de l'amo de Son Blanc, Rafel Torres, a la posada del carrer de S'Arc. Uns moments també molt sentits, i amb una multitud seguint la sonada.

Mitja hora més tard, al carrer de Maó es va fer el darrer toc de dol, en aquest cas per al matrimoni format per Isabel Vivó Squella i Gabriel Dameto Squella, desapareguts tots dos, fa només uns dies. Membres de la família van sortir a agrair el gest.

Les dues darreres sonades van tenir lloc després que la comitiva fes l'aturada més llarga, al voltant de les dues, al domicili del caixer pagès de tramuntana, Pedro Marquès, per refrescar-se un poc i reposar forces. Allà hi van arribar a l'hora prevista, i en van sortir a les 15 hores, per dirigir-se cap a l'Hospital Municipal, la primera de les visites del capvespre.