Alfons III, els Tres Tocs, Abu Umar Ibn Said, el castell de Santa Àgueda o la benedicció dels animals es connecten a través d'una memòria col·lectiva que s'ha anat perfilant des de la conquesta de l'Illa per part de la Corona d'Aragó el 1287 fins avui. Entendre com conjugar-los en la història sense llegendes ni ideologia no és fàcil, encara que el pregó que va pronunciar aquest dilluns l'historiador Miquel Àngel Casasnovas al Saló Gòtic de l'Ajuntament de Ciutadella ajudà a separar els fets de la literatura en una lliçó magistral dirigida al públic infantil.
El perquè d'aquella classe, de la processó i els actes commemoratius d'avui, es feien evidents així com el director de l'IES Josep Maria Quadrado explicava la importància de la campanya militar d'Alfons el Liberal en terres menorquines, la integració de l'Illa en la Corona d'Aragó i l'expulsió dels musulmans, moments claus per entendre l'actual poble de Menorca.
Fou probablement la conferència més curta de la història de l'acte institucional. No va durar més de vint minuts. Perquè la major part del temps el professor es va dedicar a resoldre, com en el seu dia a dia a l'aula, els dubtes d'una vintena d'estudiants. En el torn de les preguntes el tema comú no van ser les fonts històriques o l'estratègia militar que amagava la presa de l'Illa, sinó que els fillets van demostrar la seva humanitat centrant-se en les conseqüències socials dels fets. La sort que van córrer els antics pobladors, la majoria convertits en esclaus, i les restes de la seva cultura, fou el que més interès els suscità. A més de per què el rei Alfons III era conegut com el Franc o el Liberal. La raó no era altra que la seva generositat amb els amics i els fidels a la Corona, com de ben segur va aprendre part del públic adult, a més de Pau Forcada, que li va fer la pregunta.
11 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De aragoneses no vino ni uno otra cosa es que esta reconquista fuese fuese realizada por catalanes de la corona de Aragon.
con tal de no ser moros men fot qui mos repoblas...benvinguts la " bona gent catalana" inglesos,francesos i espanyols
Y para yo misma, la verdad es que es muy fácil criticar los nacionalismos pequeños desde el privilegio de un nacionalismo enormemente fuerte y con estado como el español. Parece que diciendo que todos somos ciudadanos del mundo estás diciendo que todos olviden su lengua y se pongan a aprender la tuya. Porque a ti te da la gana, no?
Entre los mas 800 cautivos que se llevó Barbarroja y los miles de Ciudadelanos que cautivó Mustafá cundo vino en las naves de Pialí, muy pocos de ascendencia catalana debieron quedar en la Isla. Con el paso de los siglos y en mayor medida el auge de las dominaciones del siglo XVIII, se propició una nueva y lenta repoblación que nada tiene que ver con los catalanes.
Però no s'ha dit sempre que els colons van se en gran part "catalans" de les zones de Girona i (crec) Tarragona o València? De fet molts llinatges menorquins actuals son freqüents a Girona. I toponímics con Fornells ho proven. Evidentment molts altres provenen de Mallorca. Tot era un mateix regne llavors o regnes "germans" (regits per una mateixa familia)
Y, Dani? Que más da de donde se repoblación, si eran Mallorquines o Aragoneses, o de la conchinilla!!!, La Tierra no es de nadie, estamos de paso, y nuestra obligación es cuidarla para las siguientes generaciones, vengan de donde vengan. Estoy cansada de nacionalismos.
M'agradaria molt que aquests actes Sant Antoni, 9 de juliol, etc., també es retransmetessin en directe o al menos en diferit per la web municipal, ja que hi podriem accedir molts ciutadans que no podem ser-hi en directe.
Por la perdida de documentación es muy dificil precisar la historia,si se sabe que hubo varias repoblaciones,en Maó que quedo con muy pocos habitantes despues del saqueo de Barba roja se repoblo de catalanes de la parte de Girona y otras zonas de Catalunya,en cuanto a Ciutadella es notorio que la mayor repoblación vino de Mallorca el acento comun y algunas palabras que se pronuncian igual es el mejor testimonio,estos mallorquines a la vez podrian provenir de Lleida o Valencia,de todas formas todo esto no son mas que hipotesis,hay mucho por estudiar,la pena es que hay gente que tiene pruebas de muchas cosas y no las aportan ¿motivos politicos?qui-lo-sa.
Festes de Sant Joan a Ciutadella Festa de Cavalls i Cavallers por Pedro Coll Durante casi todo el día la comitiva irá visitando domicilios; la Casa Consistorial, el Palacio Episcopal y decenas de hogares sencillos y casas solariegas. Parece ser que en tiempos pasados, la finalidad de este recorrido fue la recaudación de fondos para la “Obrería de San Juan”- fundada por los caballeros de la Orden de Malta- pero la verdad es que sobre este extremo no existe certidumbre al respecto. También falla la exactitud en lo que afecta a los orígenes de la fiesta. Hay quienes opinan que sus fundadores fueron aquellos Caballeros de San Juan de Malta que llegaron a Ciutadella en el año 1278 con motivo de su reconquista por Alfonso III de Aragón; parece confirmado el hecho de que el “caixer fadrí” porte durante los días de la fiesta una bandera roja en cuyo centro aparece bordada una cruz blanca idéntica a la Orden de Malta.
''E Menorca fou poblada de bona gent de catalans, com negun lloc pot ésser bé poblat'' Crònica de Ramon Muntaner.