Durant els mesos d'estiu l'horta treu la seva màxima esplendor i arreu del mediterrani es cullen les millors verdures: albergínies, carabassons, cebes, tomàtics, pebres, alls... Amb tots aquests fruits de la terra es poden cuinar plats molt saborosos com pugui ser la marrania o samfaina. Aquest és un plat que a Menorca és molt tradicional però cal remarcar que no és exclusiu de l'illa sinó que es pot menjar en moltes regions de la mediterrània. Així, per exemple, a Algèria li diuen Chakchouka, a Grècia Briam, a Malta Kapunata, al sud d'itàlia Ciambotta, a la Provença Ratatouille... Si ens centrem a Espanya, aquest plat pot rebre noms tant diferents com Pisto a Castella, Alboronía a Andalusía, Tumbet a Mallorca, Samfaina a Catalunya o Marrania a Menorca.
Cal remarcar que aquest plat sol ser cuinat de manera diferent depenent de la regió. A Menorca, per exemple, tenim el costum de no posar-hi tomàtic, cosa que sí fan a moltes altres zones d'Espanya. A Mallorca, en canvi, ho cuinen sense ceba, cosa que sí fem a Menorca. Qüestió de tradicions.
La marrania o samfaina és un plat que tant es pot menjar tot sol com acompanyat d'un ou estrellat o poché, com hem fet en aquest cas. A més, també és ideal per acompanyar tot tipus de carns i peixos. En definitiva, és un plat molt saborós que casa perfectament amb tot tipus de menjars i alhora ens permet gaudir de les grans verdures que ens ofereix la terra al llarg dels mesos d'estiu. Tot un luxe!
Ingredients (per a 4 persones):
- 1 ceba
- 1 Pebre vermell
- 1 Pebre verd
- 1 Albergínia
- 1 Carabassó
- 2 Patates
- 4 Ous
- Sal
- Oli d'oliva
- Alls
- Llor
- Safrà
Elaboració:
Comencem tallant la ceba a trossos no molt petits i la sofregim dins una cassola amb un all i una fulla de llor. Quan està ben feta l'escorrem i la reservem. Llavors, amb el mateix oli, anem sofregint la resta de verdures. Primer el pebres, també tallats a trossos no molt petits, llavors el carabassó i en darrer lloc l'albergínia. És important anar sofregint les verdures per separat, una darrera l'altra, i anar-les reservant perquè cadascuna d'elles té el seu temps de cocció. En una altra paella hi posem oli net i hi sofregim les patates, tallades a quadrats, fins a deixar-les ben daurades.
Per fer l'ou poché posem un tros de film transparent dins d'una flamera, o un altre recipient similar, i dintre hi posem un poc d'oli d'oliva -que prèviament haurem mesclat amb una mica de safrà- i un ou sense la closca. Després tanquem el film ajuntant les puntes, expulsem tot l'aire i donem voltes al saquet per poder fer un nus amb un fil de cuina. Llavors posem aigua a escalfar i, quan comenci a bullir, hi tirem l'ou. Al cap de quatre o cinc minuts, el retirem, el passem per aigua freda o gel i el reservem.
Finalment, en una paella, saltegem uns maitakes i ja podem començar a emplatar. La presentació d'aquest plat normalment sol ser molt senzilla, es barreja tot i es posa l'ou a sobre, però en aquest cas proposem la següent: En el fons d'un got hi posem una mica de sal, llavors l'ou poché i seguidament les verdures; en darrer lloc posem els bolets i les patates. Amb l'ajut d'un plat, donem la volta al got i ens quedarà tot en forma de flam. I ja podem gaudir de les millors verdures de l'estiu. Bon profit.
El xef: Dani Florit
Dani Florit Sabater va néixer a Ciutadella l'any 1972 i als 14 anys ja va començar a fer feina en un restaurant, fent net plats. Va iniciar els estudis de cuina a l'Institut Maria àngels Cardona però no els va poder acabar perquè va haver de complir amb el servei militar. En acabar, va seguir treballant a la cuina de diferents restaurants: El Pato, La Guitarra, Bianco... fins que va entrar al restaurant es Molí des Racó on, després de passar per les diferents seccions, va arribar a cap de cuina. Des de fa un any i mig té el seu propi projecte, actualment està al front dels fogons de l'emblemàtic restaurant Ca n'Aguedet des Mercadal (amb el seu soci Pedro López a la sala), on ha agafat el testimoni de la família Mariano Vadell, i on ofereix cuina tradicional menorquina de qualitat.
5 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
juanmaria i tòful: en cap moment del vídeo he sentit en Dani atribuir-se la paternitat del plat ni res d'això. Aquesta secció va de plats tradicionals, amb productes de la terar, posats al dia, segons els gustos i modes actuals. Aquesta prepraió de marranía, samfaina, frit bord, barreig o turri-burri està molt ben explicada i el·laborada. Ho he fet a casa i queda molt bé. Tòful .. al títol JA diu que es una samfaina. I no es la de tota la vida, doncs a la de tota la vida, molts hi posen tomàtic també. I lo de la ració petita es perquè tinguis gana de menjar-te una bona espatlla de be després ... Si ho vosl com aplat únic, en pots fer el doble i posar-hi 2 ous. O 3 ;-)
vamos hombre ¡¡ me parece muy bien , pero ésto es SANFAINA de toda la vida .. le has puesto un huevo para diferenciar, tambien te digo ,que es una ración muy pequeña quien se coma ésto ,se queda a medio ''gas '' POR cierto en tiempos antiguos tambien se llamaba ''turri burri ''.. pregunten a los payeses de más de 65 años .
aso es el frit bord de mallorca . sempre copiant als altres quin oi
A ca meva, mumare que era santclimentera, a aquest plat li deia barreig.
Molt he Dani. Un etgemple de profesionalitat I superacio.Enhorabona.