Recollida de fems. Amb només una hora, la cinquantena de persones que van participar a la trobada van arreplegar fins a 150 quilos de deixalles a Binillautí. | Francesc Bosch

TW
4

L'activitat «Juguem net amb Menorca» va reunir ahir una cinquantena de persones al Macar de Binillautí. Allà, els Escoltes de Menorca hi van celebrar una jornada de conscienciació ambiental en la que petits i grans van conèixer un poc més sobre els fems, el reciclatge i les plantes de triatges.

Els participants en aquesta jornada es van trobar a Sa Mesquida, i des d'allà i pel Camí de Cavalls, van caminar fins al Macar de Binillautí, una cala a uns 20 minuts de distància.

Per començar, el tècnic de Medi Ambient del Consell, Joan Juaneda, va fer una xerrada introductòria sobre la gestió de residus i la planta de triatges, destacant així la importància de la recollida selectiva i de la necessitat de què els ciutadans hi col·laborin cada vegada més.

Per als més petits es van preparar diferents dinàmiques de grup, amb jocs relacionats amb la selecció de residus i els processos de reciclatge. Van ser unes propostes que van ajudar a què els fillets agafessin consciència de la importància d'aquestes pràctiques per contribuir a millorar la conservació de l'entorn.

Xerrades
Per als adults es van preparar unes xerrades informatives. Van anar a càrrec de la biòloga Alba Mir, el biòleg i escolta Jacint Genestar i l'antic escolta Pedro Pons. va ser una dissertació que va servir per aportar dades sobre els fems i el temps de degradació de diferents materials, per a demostrar que una deixalla pot tardar molts anys i moltes dècades en desaparèixer. Igualment, es va rallar del triatge de les matèries, i de la importància que té fer un bon tractament dels fems.

Aquesta trobada promoguda pels escoltes menorquins va incloure també una recollida simbòlica de fems. Amb aproximadament una hora, i amb l'ajuda de les cinquanta persones participants, es van recollir fins a 150 quilos de deixalles. S'hi van trobar multitud de plàstics, botelles, pneumàtics, restes d'una taula de surf i, fins i tot, materials plàstics amb remitent que indicaven que havien arribat a aquest indret del nord de l'Illa, arrossegats per la mar, des d'Àfrica.
En aquesta activitat hi va col·laborar l'empresa FCC, que és la que realitza el servei de neteja del litoral, i va cedir guants i bosses de fems.