La Junta de Caixers està formada pels mateixos cavallers que l'any passat, però amb un canvi imporant. El caixer batle de l'any passat va ser Juan José Villalonga (Sant Lluís, 1940), i que ara serà, el caixer pagès, un càrrec que ha repetit altres anys ja que és pagès al lloc de Biniancolla de Baix. És una persona amb molta experiència, ja que surt a la qualcada des de l'any 1967, fa enguany 49 anys. Així, idò, aquest segon any del bienni de les festes de Sant Lluís serà Rafel Pons Pons qui ostentarà el càrrec de caixer batle, el tercer cavaller més veterà de la qualcada. Així, un total de 56 caixers formen la qualcada d'enguany, 5 cavallers menys que el passat any, on el dissabte de festes van sortir 61 i el diumenge 62.
Els membres
Joan Miquel Sastre serà el caixer capellà, Domingo Gayon el caixer casat, Itziar Pons la caixera sobreposada, Miquel Olivé el caixer municipal, Laura Muñoz, Francisco Sánchez i José Luís Vaquera, seran els vocals d'aquestes festes. I per últim, Jordi Orell serà el fabioler.
L'esclat de les festes es dóna per començat avui amb el pregó a càrrec de Margarita Ballester i Figueres, i l'homenatge a Antoni Pons i David Sosa per portar més de 20 anys a les festes. Seguirà el dissabte i el diumenge, els dos dies grans.
Programa de festes
DIVENDRES 26
A les 20.30 hores, al Pla de sa Creu, nit pregonera, presentat per Lluís Seguí i Elena Amador. Pregó de festes a càrrec de Margarita Ballester i Figueres. Homenatge a dos cavallers de Sant Lluís amb més de vint anys de participació a la qualcada de les festes. Primer toc de fabiol, la batlessa demanarà la presència del fabioler, Jordi Orell, perquè acompanyi a la caixera fadrina itziar Pons Coll, a rebre la bandera, acte que donarà pas al primer toc de fabiol de les festes patronals de Sant Lluís 2016. Acompanyats per les caixeres, caixers, cavalleresses i cavallers de Sant Lluís. A continuació, la caixera fadrina, acompanyada pel fabioler, la batlessa M. Montserrat Morlà, el caixer batle, Rafel Pons, la Junta de Caixers i el pregoner, col·locarà la bandera del patró sant Lluís al balcó de l'Ajuntament.
A les 23.00 hores, al pla de sa Creu, Blue Jays Big Band i DJ Jairo.
DISSABTE 27
A les 20.30 hores, a l'OAR, vols visitar els gegants? Tots els gegants que participen als actes de les festes rebran la visita dels fillets i familiars.
De 10.30 a 12.30 hores, al Pla de Cas Rector, el caixer vocal, Francisco Sánchez, prepararà el seu cavall per les festes.
A les 12.30 hores, al Geriàtric, una representació dels cavallers de Sant Lluís passaran a repartir l'aigua-ros al geriàtric i donaran les bones festes a la gent gran.
A les 16.30 hores, al Pla de sa Creu, repicada de campanes i descàrrega de morterets. Sortida d'en Lluís i na Maria i les colles gegants convidades acompanyats per la Banda de Música de Ciutadella i els Xeremies de Pollença.
A les 17.00 hores, el fabioler anirà al pla de sa Creu, on la batlessa l'esperarà per donar pas al protocol de la qualcada de les festes patronals de 2016. Demanarà permís per anar a recollir la caixera fadrina, Itziar Pons Coll, al carrer Son Perruquet, i junts es dirigiran a l'Ajuntament a demanar permís per començar la festa; es farà entrega de la bandera a la caixera fadrina, el fabioler hi sonarà el toc de fabiol i seguidament tots dos aniran a cercar el caixer casat, Domingo Gayón; i llavors començarà el replec, successivament, de totes les caixeres, caixers, cavalleresses i cavallers santlluïssers. Tot seguit, es dirigiran al Molí de Dalt, on els estaran esperant la resta de cavalleresses i cavallers de fora poble. Una vegada tots reunits, aniran a cercar el caixer batle a l'Ajuntament i s'incorporaran a la qualcada el caixer pagès i el caixer municipal. Seguidament, el caixer batle rebrà el bastó de comandament i s'incorporarà també a la qualcada. Més endavant, al pla de Cas Rector, s'hi afegirà el caixer capellà.
A les 18.00 hores, sortida de la qualcada presidida pel caixer batle, Rafel Pons Pons, i recorrerà els carrers del poble.
A les 18.00 hores, a l'hipòdrom municipal de Maó curses de cavalls.
A les 19.00 hores, a l'Església parroquial, solemnes completes amb l'assistència d'autoritats, caixeres, caixers, cavalleresses i cavallers.
A les 20.00 hores, davant l'Església parroquial, jaleo.
A les 00.30 hores, al pla de sa Creu, revetlla popular amb Fraggles i Sarau.
DIUMENGE 28
A les 08.00 hores, al pla de sa Creu, diana florejada a càrrec de la Colla de Gegants de Sant Lluís, acompanyats per la Banda de Música de Ciutadella i els Xeremies de Pollença.
A les 08.30 hores, repetició del protocol i sortida de la qualcada.
A les 10.30 hores, a l'Església parroquial, missa de caixers amb el tradicional repartiment d'aigua-ros.
A les 11.30 hores, davant l'Església parroquial, jaleo amb el lliurament de canyes verdes i les culleretes d'argent.
A les 15.00 hores, al balcó de l'Ajuntament de Sant Lluís, darrer toc de fabiol. Seguidament a la sala d'actes del Consistori hi haurà la típica beguda.
A les 15.00 hores, a la plaça Nova, paella popular. Preu: 5 euros/plat (inclou beguda). Venda anticipada: Rte. La Rueda, Panaderia Maruja, Fruits Sa Lluna, Carnisseria Can Miquel i Libreria San Luis.
A les 20.30 hores, al carrer Sant Lluís, desfilada de carroses i comparses amb la participació de la Colla de Gegants de Sant Lluís i colles convidedes, acompanyats per la Xaranga de Maó, batiucada s'Esclat i Xeremies de Pollença.
A les 23.30 hores, al pla de sa Creu, revetlla popular amb The Menorca Sound Machine i Fraggles.
A les 00.30 hores, davant del CEIP Sa Garriga, gran esclat del castell de focs artificials a càrrec del servei Pirotècnia d'Altura (Castelló).
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
A estos iluminados que quieren cambiarlo todo, recordarles que si es por espacio el mejor sitio es el Polígono de Sant Lluis; pueden hacer jaleos, montar feria y verbenas. Así evitamos molestias a los vecinos que este año, ademas, vamos a padecer mas meadas que nunca porque al Ayuntamiento no le da la gana instalar los urinarios portátiles. Esta organización es un despropósito.
SAN LUIS, rey de Francia (1215-1270). "Hijo de Luis VIII y Blanca de Castilla. Quedó huérfano de padre a los doce años y fue coronado de forma inmediata. Su madre fue declarada regente. Durante su juventud pasaba todo el tiempo preparándose para las labores de gobierno. En 1236 fue declarado mayor de edad y tomó las riendas del gobierno de su país. Era idealista, justiciero, caritativo, generoso y con un buen sentimiento religioso que tenía siempre presente en su día a día. Fundó iglesias y abadías por todo París. Recibió del emperador de Constantinopla un trozo de la Santa Cruz en cuyo honor ordenó construir La Sainte Chapelle". A aquestes altures, voler fer veure que Sant Lluis no és un sant, i que el poble no té patró religiós, és una cosa que no té ni cap ni peus. I sembla que, actualment, "laic" vol dir "anti-religiós" i una cosa no té a veure res amb l'altre. Bones Festes als lluïssers i visitants. (Aquest text va per qui vulgui... ¿"manumenorca" et dones per al.ludit?)
Tengo que decir que la plaza igual es un poco pequeña para fiestas,pero ademas si añadimos dos pedazos de escenarios ya no cabe ni dios. ¿ Para que queremos tanto escenario si luego no cabe nadie? Igual seria mejor no reservar tantas sillas!!!
Xeec... no cre que un poble de uns 4 o 5mil habitants fasi falta una plaça mes grossa per 2 dias de jaleo,a nas Mitjorn encara es mes patita i es lamar de divertit, jo no som cristia,pero tot e jaleo de poble es fan es costat de la esglesia, per molt caballs que hi hagi inscrits sortiran de dos en dos i seria un jaleo interminable, que ets des grup de luminats que diuem que per l'any que ve volen es jaleo per sa zona des polideportiu? Trop que roderan caps
Clar cla, Manumenorca y por esose llama Sant Lluis (no rey Luis). Aburres.
... me gustan mucho les festes de Sant Lluis... En este pueblo no tienen patrón o patrona religiosos, se celebran en honor del rey de Francia, nación actualmente orgullosamente laica que en su tiempo fundó la ciudad... y entiendo que la misa de caixers y les completes son un complemento añadido artificiosamente para que no desentonaran con las demás fiestas patronales de la isla... en fin, bones festes a todos los santlluisers i santlluiseres... si puedo me paso.
Es una pena que este tranquilo pueblo no tenga una plaza espaciosa para celebrar el jaleo,donde se celebra tradicionalmente limita mucho la participación y tambien para los que solo quieren verlo entre estos muchos turistas,en fin ¡GLORIOS SANT LLUIS Y MOLT DE SENY¡¡