El conseller Joan Pons Torres i el regidor Miquel Fullana, amb llibreters a la presentació de la fira. | Katerina Pu

TW
38

El llibre en català tornarà a ser el gran protagonista aquest dissabte a la Plaça des Born de Ciutadella, on es celebrarà la divuitena edició de la fira que pretén prestigiar i promoure les obres dels autors de l'Illa que escriuen en la llengua pròpia.

El conseller de Cultura, Joan Pons, i les llibreteres escenificaren aquest dimarts l'acord de finals d'octubre que ho farà possible. El Consell no només recula en la seva idea inicial de carregar-se la fira a favor d'una altra dedicada al llibre de Menorca, sense distinció lingüística, sinó que assumeix l'organització de totes dues i en duplica el pressupost.

El govern del PP en minoria, ja sense Vox, destina 30.000 euros als actes que aquest dissabte difondran les publicacions editorials «en el català de Menorca» i a la nova fira que pretén instaurar per Sant Antoni, i l'any que vé com a mínim es mantindran els 20.000 euros en ajudes a l'edició de llibres en català que ja repartia l'exconseller econacionalista Miquel Àngel Maria.

«Volem donar presència i visibilitat als autors menorquins», digué ahir Joan Pons, qui ara considera «evident que el català, en la seva variant menorquina, és una llengua minoritzada que, en tenir un àmbit de difusió menor que el castellà, necessita de suport institucional». Fins i tot agraí la implicació del Servei d'Assessorament Lingüístic del Consell, que no va rebre l'encàrrec d'organitzar la fira fins fa tres setmanes, una vegada vençuda la resistència dels llibreters, que es plantaren.

Noticias relacionadas

«El millor per a la cultura és fer més d'una fira», recalcà el conseller, qui espera fer palès així el «suport» de la institució «al sector del llibre a Menorca». I, amb unió, confia que la d'aquest dissabte sigui «una fira de dalt de tot».

L'Ajuntament de Ciutadella també hi posarà de la seva part i llevarà cotxes davant l'església de Sant Francesc i l'edifici de Correus per donar cabuda a les 30 taules que hi instal·laran les 10 llibreries participants. «Serà bo d'acotar», assegurà el regidor Miquel Fullana. «Perdrem els aparcaments que facin falta en favor de la cultura».

Roser Seguí, propietària de la Llibreria Pau i una de les ànimes de la fira, es mostrà «molt contenta de la passa enrera del Consell» i molt sorpresa per l'expectació mediàtica que havia aixecat la presentació. La polèmica pel rebuig inicial del Consell i la seva posterior reculada n'era el motiu. «Ha estat la millor propaganda. Dissabte hi serà fins i tot TV3!», comentà.

Ni tan sols els problemes de distribució amb les editorials Entredos i la sorgida de la fusió entre Àgora i les Punxes per servir les comandes a temps impediran que altres títols en català, «sobretot les darreres novetats», s'hi puguin fer presents.

Seguí augura que la fira «serà un èxit total» i convida tots els menorquins a participar de la jornada. Els títols més demandats del moment, almenys a la ciutat de Ponent, són «Ciutadella Vella» de Majo León i Gemma Contreras i el conte il·lustrat «El petit fabioler», de Carles Barceló.