Dents de tauró megalodon de fa més de cinc milions d'anys trobats a Binigaus (Es Migjorn Gran), ossos de tortuga gegant de Menorca recollits a Son Olivaret (Ciutadella) i fins i tot un fòssil del desaparegut mamífer menorquí myotragus –una mena de cabreta–, junt amb altres fòssils, fotografies i documents de Benito Mercadal Pons, es mostren des d'aquest divendres a una nova vitrina de la col·lecció permanent del Centre de Geologia de Ferreries.
En Benito (Sant Lluís, 1925 - Palma, 1999) va sentir interès per les ciències naturals des de ben jove. El mestre don Francisco, que practicava la pedagogia activa a l'escola de fillets de Sant Lluís, va deixar la seva petjada, però tot i el talent més l'interés de l'adolescent Mercadal, en acabar la Guerra Civil va haver de deixar els estudis i posar-se a treballar.
Més endavant, va treballar a Correus i a un banc. La seva passió per la geologia i la paleontologia el va moure a aprendre molt d'aquestes ciències que estudien respectivament els materials que componen la Terra i els fòssils. Observant directament de la natura, escoltant a amics i professors que va conèixer, finalment es va convertir en un geòleg autodidacte de referència durant diverses dècades del segle XX per a totes les persones interessades en la història natural de Menorca. Inclús va arribar a publicar un bon nombre d'articles científics.
Membre fundador de l'IME
Va ser membre fundador de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME), conservador del gabinet d'història natural de l'Ateneu de Maó entre 1966 i 1971 i participà en el capítol sobre geomorfologia de l'Enciclopèdia de Menorca.
Mercadal Pons és considerat pioner en l'estudi de jaciments i faunes del plistocè de Menorca (període geològic que començà fa uns 2 milions i mig d'anys i acabà fa uns 11.000 anys) així com dels cetacis i els peixos del miocè menorquí (entre 5 i 23 milions d'anys d'antiguitat aproximadament).
Bona part del seu llegat geològic i paleontològic, recuperat el 2016 amb la col·laboració dels seus familiars, es conserva actualment al Museu de Menorca a Maó, un cop s'ha pogut estudiar i classificar amb el treball desenvolupat amb dues beques del Consell Insular.
Troballes
A la vitrina inaugurada aquest divendres al centre geològic de Ferreries es poden observar una quinzena de fòssils trobats a Menorca de la col·lecció de Mercadal com dents de peix del miocè o caragols del quaternari (període que comença fa uns 2,5 milions d'anys i arriba fins a l'actualitat). També una foto on es veu a Benito Mercadal junt amb el geòleg menorquí Antoni Obrador així com els professors Joan Rossell i Josep Trilla.
El apunte
Dues espècies –un caragol i una gamba– porten el nom de Mercadal
El santlluísser Benito Mercadal Pons, és ben recordat pels qui el van conèixer, tant per el vessant personal com per la de geòleg i palentòleg autodidacta. La seva influència en científics de generacions posteriors queda reflectida en el nom que duen dues espècies batejades en honor seu. A l’exposició del Centre de Geologia es mostra la imatge d’un petit caragol, batejat a finals de la dècada dels anys 60 com a Oxychilus mercadali pel seu descobridor, Lluís Gasull, de Tarragona, que va conèixer a Mercadal a Mallorca. D’altra banda, el maonès Joan Lluís Pretus, doctor en Biologia i professor de la Universitat de Barcelona va anomenar Pseudoniphargus mercadali a la primera espècie que va descobrir, una gambeta endèmica de Menorca, el 1988, en homenatge a qui li havia instruït, amb qui també va publicar articles i a qui va dedicar la seva tesi doctoral.
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Josep
|
Hace un año
Primer de tot, felicitar al diari Menorca per la ressenya tant ben feta de l'event.
En segon lloc fer constar, de manera molt especial, que la persona que ha impulsat la creació de la vitrina dedicada a n'en Benito Mercadal es el geòleg i catedràtic jubilat de la Universitat Autònoma de Barcelona, n'Antoni Obrador Tudurí, el qual va mantenir una estreta relació amb en Benito que es tradui en la publicació d'alguns articles sobre la geologia i la paleontologia de Menorca.
Finalment, fer una petita correcció en relació al comentari referent a la tortuga gegant de Menorca: en principi no existeix cap jaciment de la tortuga localitzat a Son Olivaret.
1 comentario
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Primer de tot, felicitar al diari Menorca per la ressenya tant ben feta de l'event. En segon lloc fer constar, de manera molt especial, que la persona que ha impulsat la creació de la vitrina dedicada a n'en Benito Mercadal es el geòleg i catedràtic jubilat de la Universitat Autònoma de Barcelona, n'Antoni Obrador Tudurí, el qual va mantenir una estreta relació amb en Benito que es tradui en la publicació d'alguns articles sobre la geologia i la paleontologia de Menorca. Finalment, fer una petita correcció en relació al comentari referent a la tortuga gegant de Menorca: en principi no existeix cap jaciment de la tortuga localitzat a Son Olivaret.