Una embarcació d'entre finals del segle XVIII i principis del XIX, de 13 metres d'eslora i 3 de mànega, que hauria servit com a barca auxiliar d'un vaixell de línia. Aquesta és la hipòtesi amb què treballen els arqueòlegs que, des de la setmana passada, estan analitzant les restes aparegudes al fons del port de Fornells.
Tal com va avançar «Es Diari» dimecres passat, les feines de dragat duites a terme arran de les obres que es fan al moll del desaparegut restaurant Es Pla, van desvelar la presència d'una embarcació enfonsada que havia de tenir, segons les primeres estimacions, almenys un centenar d'anys.
Un equip de tres arqueòlegs dirigit per Bruno Parés i Xavier Aguelo va iniciar a finals de la setmana passada les prospeccions subaquàtiques. Unes tasques que acabaran demà passat, divendres, quan es cobriran de nou les restes per tal que quedin protegides.
Informe preliminar
Les dades obtingudes fins ara pels experts indiquen que les restes correspondrien a una embarcació secundària, com les utilitzades antany per al desembarc de la tripulació i per pujar les provisions a bord.
La nau s'impulsava a rems i no es descarta que pogués també anar a vela. El que sí que es pot confirmar és que tant a babord com estribord hi anaven vuit remers a cada banda, ja que s'han localitzat els bancs i també les peces on anaven fixats els rems.
Aquesta mena de barques auxiliars servien de suport per als vaixells, en les seves entrades i sortides dels ports.
La localització de les restes va ser una sorpresa per a l'equip. Es va produir durant el dragat a la zona i després que s'haguessin duit a terme els sondejos inicials. Aquestes mostres es van fer, però no en el punt on va aparèixer el derelicte, que no entrava en els plànols de la intervenció. Finalment, la neteja del fons es va fer una mica més enllà, fet que va motivar la troballa. Des d'aleshores, l'empresa que fa les obres i Ports IB, com a promotor, han duit a terme les prospeccions en contacte constant amb el departament de Patrimoni del Consell, competent en la matèria.
4 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
@miquel ferru, seria polit saber s'història d'aquesta embarcació, però sa cultura i sa investigació no és algo q preocupi a n'es nostros governants. Ells son més de ciment i arena, rotondes, ports més grossos, hotels i doblers, molts de doblers.
De cuando se huzo la explanada conocida como Es Pla. Los datos de las obras han de estar en los archivos del entonces Gobierno de la nación . Al no tratarse de una obra del Ejército de Tierra no existe nada en los archivos actuales del Centro de Historia y Cultura Militar de Baleares del antigio Hospital Militar de Palma. Comprobado. . En cambio si pudo intervenir la Marina de Guerra. Podría estar en otros archivos que no son los anteriores . Y bien pudiera ser porque todo lo de la mar, incluso lo civil, dependía de Ministerio de Marina. Y fue una obra promovida por el Contralmirante . don Pedro Cardona. Tal vez hay que preguntar a la Armada, donde podrían estar archivados los planos y proyectos. Idea a esos investigadores del Consell.----De nada
Enterradet y un raig de ciment damunt i així quedarà protegit 👍🏻
Esperem que es patrimoni aactual que tenim ara mateix com son es llaüts i bots no acabin aixi!!!