La troballa s'ha fet recentment, durant les feines de dragat per les obres que s'estan fent al port. Un equip d'arqueòlegs especialistes en patrimoni subaquàtic s'ha desplaçat fins a Menorca per a iniciar les prospeccions. De fet, el mal temps va impedir ahir que comencessin les feines i s'espera que, a mesura que millori la meteorologia, es puguin submergir per a investigar les restes aparegudes.
Dimensions considerables
Per ara, des de la superfície, no es poden apreciar les dimensions del derelicte, ni l'orientació, ni si està sencer. Tot i així, els arqueòlegs sí que aprecien que es tractaria d'una embarcació d'unes dimensions considerables, segurament de més de deu metres de llarg. En qualsevol cas, és una hipòtesi que s'haurà de corroborar durant les immersions.
Un dels fets que sorprèn més és la proximitat de la nau a la vorera, encara més, tenint en compte que es troba en un indret de molt poca profunditat.
Aquesta ubicació, precisament, fa que els experts descartin un enfonsament accidental o sobtat. Al contrari, les especulacions van en la línia que seria una embarcació que s'hauria deixat allà un cop acabada la seva vida útil. Però aquest fet és simplement una hipòtesi més, que caldrà confirmar.
Des de la conselleria balear de Mobilitat i Habitatge confirmen la troballa del derelicte durant les feines de dragat. L'empresa que duu a terme les obres compta amb un arqueòleg, i Ports de les Illes treballa amb un altre com assistent tècnic, que és qui havia fet les prospeccions prèvies.
El descobriment es va comunicar al departament de Patrimoni del Consell, que és l'administració competent i ha de realitzar el seguiment. Des que va aparèixer la nau es van aturar les feines en aquell punt, per no afectar negativament les estructures que hi pugui haver submergides.
En principi, a pesar que al poble s'ha estès el comentari que la nau podria tenir 400 anys, incideixen des del Govern que tot fa pensar que és relativament moderna. En qualsevol cas, s'ha d'esperar a analitzar-ho per poder després determinar què fer i com.
4 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Ya no se acuerdan. Cosas de la edad. Esa explanada conocida como ES PLA se construyó ganando terreno al mar parapoder extender, secar y arreglar sus redes los pescadores locales, construyendo además"es llenagall" a iniciativa del contralmirante menorquin Pedro Cardona, ( que fue Subsecretario de Marina y también impulsó la base para hidroaviones y submarinos en Mahón, y que una vez en retiro o reserva fue sacado de su casa en madrid y asesinado en Paracuellos junto a otros varios miles en otoño de 1936). también se ubicó "sa caseta" para la lanchasalvavidas de la Sociedad Española de Salvamento de Náufragos creo que en 1929.-Precisamente Pedro Cardona ideo un proyecto de redes desde ese muelle a s'illa de Ses Sargantanes, para convertir el interor en un inmenso vivero, que según decía"permitiría a los fornellers pescar sin tener que salir afuera durante el invierno" . Por tanto, si hay allí un pecio no estaba cerca de la orilla natural original y es muy probable que fuera conocido antes de que las corrientes nuevas originadas por la explanada arrastraran allí arena que quedó depositada. Busquen el diario de las obras de Es Pla, que debe existir, pues era una obra oficial del Estado. Que lo busque Marc Pons que cobra para ir a trabajar a Madrid.
Extraña y mucho este hallazgo. En distintas obras que se han realizado en el puerto nunca se había detectado. Se sabe de que el empresario que explota los muelles 2 y 10, promovió en reuniones de la Estación Náutica, el depósito de un pecio. Curiosamente, conllevará un retraso de las desgraciadas obras.
Ara es tindria que atura ses obres per sa proximitat de aquesta troballa i resca un poc mes cap enterra ,per si n'hi ha un altre...i axì tira s'animalada que estàn fent!!!!!!....vaja amb el PSOE i es seu discurs anti-ciment!!!!!!
Derelicte no se,però lo que están faigent si que es un delicte.