Pere Melis Pons

TW
1

L'Institut Menorquí d'Estudis (IME) i Editorial Menorca, amb el suport del Consell i l'Ajuntament de Ciutadella, treballen en l'edició d'un recull del articles que Pere Melis Pons va escriure a la secció «Espipollant» de «Es Diari». Ho va anunciar ahir el conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, en el debat d'una proposta presentada pel PP per recuperar i difondre l'obra d'aquest mestre, referent en la recuperació, divulgació i investigació de mots propis de Menorca.

El conseller Maria va explicar que l'objectiu d'aquest projecte és superar les publicacions ja existents i agrupar tots els articles de Melis Pons, que estan al voltant de la xifra dels 7.000 al llarg de dues dècades. A més va exposar la conveniència d'acompanyar-los amb una bona introducció que permeti entendre i preservar millor aquesta ingent obra en què paraules i expressions habituals a Menorca des d'antic eren analitzades en detall i divulgades mitjançant el diari. Per aquest motiu, i per la magnitud del projecte, no s'editaran en un únic volum, sinó que serà una col·lecció. El primer tom podria ser una realitat dins l'any que ve, va avançar.

El conseller va comentar que hi ha molta feina a fer, i que ja es treballa en la digitalització dels articles de Melis Pons que ara mateix només existeixen en suport paper. Segons Maria, i a iniciativa d'Editorial Menorca, el projecte també disposa del suport de l'Ajuntament de Ciutadella, institució que en unes setmanes lliurarà la Medalla d'Or a títol pòstum al mestre.   

La proposta al ple va ser defensada pel conseller Adolfo Vilafranca, poc habitual en assumptes culturals, però que va demanar fer-ho per haver gaudit de Pere Melis en qualitat d'alumne. Vilafranca va explicar que alguns dels articles d'aquest mestre ja es van publicar en un llibre, però que es van esgotar i no s'han fet noves edicions. «El Consell s'ha de sentir apel·lat i posar-hi remei», va exposar, tot reclamant que aquesta feina es tornés a posar a l'abast del públic de forma suficient per arribar a tothom que en tengui interès. «És el millor tribut que podem retre al personatge», va indicar.

Amb relació al projecte de l'IME i Editorial Menorca, el conseller Vilafranca va demanar que es comptés amb la participació de la família de Melis Pons, donat que així li havien demanat.Va recordar que la seva feina va acabar sent «un relat social de l'època, un tresor».