La presidenta de l’Ateneu, Margarita Orfila, amb dos vocals, i Dolores Olivares amb els tres fills. | Gemma Andreu

TW
3

L'Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó ha convocat el XLI Saló de Primavera-Premi de Pintura Guillermo de Olives Pons destinat a obres pictòriques de qualsevol tècnica, tendència i temàtica. El  premi contempla un únic guanyador que rebrà la Medalla d'Or dotada econòmicament amb 4.000 euros. El termini de presentació de les obres finalitza a les 21 hores del pròxim dia 3 de juny.

La presidenta de l'Ateneu de Maó, Margarita Orfila, va subratllar  l'agraïment de l'entitat envers el mecenatge de la família de Olives Olivares, que amb 6.000 euros (4.000 per al guardó i 2.000 pel funcionament de l'entitat) representa la major aportació privada que rep l'entitat. Orfila va recordar la relació de Guillermo de Olives amb l'Ateneu, del qual va ser president durant 17 anys en un periode gens fàcil i, a més va crear dins el seu organigrama l'Escola de Turisme. Per altra banda, la presidenta va anunciar «la pròxima inaguració d'una sala dedicada a de Olives, per tal de visualitzar la labor de mecenatge de la família».

El vocal de Belles Arts de l'Ateneu, Josep Bagur, va destacar que el certamen artístic, que es convoca de forma ininterrompuda des de 1962, era el de major antiguitat a l'Illa, havent rebut en aquest periode als voltants d'unes 1.600 obres. Bagur va assenyalar que el premi gaudia cada any d'una major participació, també des de la Península, amb artistes consagrats o que comencen la seva carrera artística. «S'ha de destacar que el premi no està encasellat en cap tendència pictòrica, han guanyat obres d'estil abstracte com figuratiu», va afirmar Bagur.

Per la seva part, Dolores Olivares d'Angelo, viuda de Guillermo de Olives, va justificar la labor de mecenatge de la família des de 2004 amb una doble vessant cultural i sentimental. Per una part,  va destacar la necessitat de promoure l'activitat artística de les noves generacions, afirmant que «la família està orgullosa de que el seu nom estigui lligat a aquest premi cultural»; i, per l'altra, preservar la seva memòria, que com va recordar la seva viuda, va dedicar-se a la política municipal, fou el primer senador de l'actual democràcia i va ser president del diari MENORCA, de l'Ateneu, de Creu Roja, de la Coopertiva Sant Martí i d'Ucabal, entre altres. «El meu marit mai va cobrar ni un cèntim de les entitats en que va estar-hi», va concloure.