TW
0

Tòfol Pons Bendito
'Quitolomalo'
Primer premi categoria 2D
Dos mencions especials

En què s'ha inspirat per a la creació de "Hi ha algú aquí fora?
Aquest dibuix no està inspirat en res en concret. És una suma de vivències, idees i conceptes. Un grup de símbols, alguns més personals i d'altres més universals, que intenten representar l'aïllament de l'individu com a condició humana. Si cas pot estar inspirat en una vivència personal i alhora mirant cap a allò universal. Cada element té una simbologia atorgada. Aquest fetus que roman dins el cos del personatge principal simbolitza l'aïllament de l'individu, no la impossibilitat de poder-se comunicar amb altres sinó més aviat l'aïllament, com he dit abans, com a condició. La por a la solitud i el cos humà com a presó. El personatge ha defecat i els seus excrements representen la por a aquesta solitud. Intento posar a l'esser humà en el mateix pla que el d'un animal. De vegades els meus dibuixos van acompanyats d'un text que ajuda a entendre el que es representa. En aquest cas està inspirat en els anuncis publicitaris que omplen la metròpolis de Tokio. El fet de decantar-me per l'aquarel·la va venir donat -fa temps- pel fet de no poder pintar en dimensions grans degut a no tenir un espai prou ampli.

Com valora el certamen MAE en la seva primera edició?
Em sembla una iniciativa fantàstica doncs a Menorca faltava un premi a les arts visuals des de que va desaparèixer el Premi Sant Antoni. Però crec que és un fall posar dins el mateix sac art emergent i jove. Una de les causes de que hi hagi hagut poca participació podria ser degut a la limitació de l'edat. Arribar sols fins a una edat de 30 anys em sembla massa just, ja que en el cas de les arts plàstiques i visuals un artista no comença a tenir un bagatge fins a una etapa bastant més madura. Sé d'artistes que s'haurien pogut presentar, que són emergents i joves, i que no han pogut per tenir més de 30 anys, i que tenien tantes o més possibilitats que jo. Dic açò sols per fer-ne una reflexió. També consider que MAE ha fet molt bé de diferenciar les diverses disciplines que podem trobar dins l'art, ja que l'escultura havia estat una mica oblidada en aquest sentit i és un art tant important com la pintura. Igualment la videocreació -com deia Macià Coll en el Culturàlia de la setmana passada-, aquest és un art totalment consolidat actualment. Hi ha artistes que la treballen i s'ha de donar eines perquè continuïn. Tot i així, crec que és tan sols la primera edició. Esper que el certamen es consolidi i tingui una llarga i pròspera vida.

Pensava que el traç, molt conegut aquí i fora de l'Illa, podria jugar en contra seva a l'hora de guanyar?
No crec que el meu traç sigui tan conegut. Sincerament no em vaig preocupar gens d'açò! És una alegria, no diré que no, que el reconeguin, però sobretot és una alegria que el valorin.

S'esperava les dues mencions especials?
Queda molt típic dir-ho, però no m'esperava les mencions ni el premi. Sempre poses esperances en poder guanyar, no vull pecar de modèstia, sinó no em presentaria, però guardes un poc de distància per si no és el cas. Sempre va bé ser un poc prudent en aquests casos.

Els seus propers projectes.
En els que tenc més il·lusió són dos exposicions a Berlín per l'any que ve. La primera serà el gener, una exposició individual a la galeria Vierter-Stock on mostraré el treball que estic fent ara mateix. I la segona serà a l'abril al mateix espai, juntament a Tutzó que va ser també finalista al MAE. Amb ell pintaré un mural al carrer de Berlín i mostrarem el treball que començarem a preparar en breu.

Pau Garriga
Primer premi categoria 3D
Segon premi categoria 2D

En què s'ha inspirat per a la creació de l'obra guanyadora?
La inspiració forma part de tot un procés d'immersió constant i quotidià, que no deixa de tenir moments millors que d'altres, però exposar i manifestar el punt de partida, implicaria deixar de banda tot el camí recorregut, ja sigui de forma més o menys conscient. La inspiració neix d'un determinat estat anímic connectat, en aquest cas, amb determinats recursos visuals i plàstics que ens permeten traduir en imatges, les quals al llarg del procés de treball es van perfilant i agafant forma, fins que en certa manera, i en part, es podria dir, que la idea i el resultat es posen d'acord. Hi ha un gran conjunt de variables que incideixen, de les quals no en podem ser del tot conscients fins que no passa cert temps.

Com valora el certamen MAE en la seva primera edició?
Pel que fa a la iniciativa em sembla bé, crec important el fet de poder donar imatge a les joves inquietuds. No puc dir massa més, ja que encara no he vist presencialment totes les obres seleccionades, i tampoc sé quina difusió i repercussió tindrà aquesta iniciativa.

Quines són les mancances d'un artista que viu a Menorca?
L'illa implica aïllament, un aspecte que pot ser positiu al moment de desenvolupar i portar a terme les pròpies inquietuds i projectes de creació, però per altra banda et trobes més limitat i restringit, especialment per la frontera que existeix, tot hi que hi ha qui es pensa que no existeix o no ha existit mai, entre el punt de partida i el trajecte de desenvolupament i consolidació.

Els seus propers projectes.
Enlloc d'amoïnar-me per poder portar a terme un o altre projecte, m'interessa i m'inquieta més el fet de poder tenir temps dia a dia, per poder seguir fent, fer amb les inquietuds més afins al moment vital; als projectes els desenvolupes al llarg de la feina feta i hores de dedicació, si no passa que a mesura que apareixen, s'acaben difuminant en el no res. Portar a terme un determinat projecte mínimament ambiciós implica trobar pegues i obstacles per tot arreu, ja que en part vas a contravent i ets un incomprès, hores que desgasten en tràmits innecessaris... hores que no pots dedicar al constant procés de creació i transformació. Pel que fa al projecte "Sorgir II", va suposar devers un any de feina, i al final apareix, al cap de dos anys, perquè un jurat considera que ha de ser l'obra guanyadora.

Aritz Berakoetxea
Segon premi categoria 3D

En què s'ha inspirat per a la creació de l'obra guanyadora?
Suposo que la meva inspiració ve del propi concurs. El meu objectiu era presentar una proposta i no importava el medi ni la modalitat artística que escollís, i precisament això és el que em va fer pensar en una idea; Es pot arribar a un mateix objectiu per diversos camins. Aquest és el missatge de la meva proposta.

Com valora el certamen MAE en la seva primera edició?
Crec que tots els concursos en general són una gran oportunitat per als creadors. No només a nivell de reconeixement sinó econòmic. Sé per experiència que una estabilitat econòmica propicia el desenvolupament artístic. MAE ha fet una bona feina en aquest aspecte a més d'haver ofert un període de lliurament bastant ampli.

Quines són les mancances d'un artista que viu a Menorca?
L'art mai ha estat massa fàcil. Per crear art, Menorca és un lloc fantàstic. Però per vendre'l no ho sé. Porto molts anys fora de l'Illa i ara mateix no estic molt al dia.

Els seus propers projectes
Estic realitzant un treball en 3D. Es tracta de dos personatges creats digitalment i de tipus realista. La seva finalitat, és que formin part d'un curtmetratge animat.