TW

Segur, el paper fonamental de la cultura és mostrar-nos la bellesa de l’existència, és ensenyar-nos a apreciar aquesta promesa de felicitat que acompanya la bellesa, en paraules del filòsof Stendhal. I ens fa feliços estar rodejats de coses belles. No cal dir que la Natura és la gran font d’aquest sentiment estètic i l’astorament transcendent que acompanya l’observació estelar és per antonomasia la màxima expressió de la bellesa que ens connecta amb el cosmos i dóna sentit a la existència.

Cal reivindicar el dret a contemplar el firmament, únic paisatge comú a tota la humanitat, dret quebrantat per l’excés de pol·lució lumínica sobretot en les àrees urbanes. Menorca, que gaudeix de la declaració de destí Starlight, doncs té algun indret apartat d’observació astronòmica excepcional, pateix encara d’un fulgor nocturn en la major part de l’illa, sobretot a Llevant degut a la gran proliferació de focos en aparcaments, i camps d’entrenament, i de faroles en rotondes i en polígons industrials.

Només recordar que les autopistes alemanyes no estan il·luminades, i que a França moltes poblacions apaguen o redueixen sensiblement l’enllumenat públic per la matinada quan toca dormir.

Voldria agrair aquí públicament a les estrelles de la cultura menorquina i internacional que han acceptat reclamar el dret a la contemplació estelar en un manifest que va sorgir en una conversa amb la poetessa Margarita Ballester, preocupats també per la desaparició del 75% de la població d’insectes atrapats agònicament pels focos de llum.

Salvem els insectes. Il·luminem millor. Tothom hi guanyarà.