Miquel Fèlix
Miquel Fèlix

Subdirector del diario Menorca

En guàrdia

Cas Milà: el que no investiga el Consell

TW

Aquest matí la Fiscalia Superior de Medi Ambient tindrà damunt la taula l'expedient que li ha preparat el Consell sobre l'aparició de restes d'animals dels escorxadors a l'abocador de Milà. Un material que la institució obliga a incinerar a un preu caríssim, prop de 900 euros per tona, subvencionats amb doblers públics. Un negoci que, en el cas de Menorca, s'ha inflat encara més obligant a cremar els sandach que no són de risc i que es podrien enterrar.

Noticias relacionadas

A més de les imatges, la investigació del diari «Menorca» ha aportat testimonis i documentació sobre aquesta pràctica, incloses factures per incinerar material que ha acabat a l'abocador. Els informes, però, que es trobarà el fiscal al seu despatx ometen aquests indicis d'irregularitat perquè el Consell s'ha limitat a fer el mínim per cobrir l'expedient. Ni tan sols accepta com a prova les fotografies que han destapat el cas. No s'ha preocupat d'identificar els cròtals dels animals que apareixen enterrats per descobrir si es va pagar o no per incinerar-los. No ha demanat les factures abonades pels escorxadors tots aquests anys per creuar-les amb les dades de funcionament del forn. No ha cercat testimonis de transportistes o de treballadors. I ni tan sols explica per què a la memòria oficial del Consorci de l'any 2018 apareixen 112 tones de sandachs enterrats a l'abocador en contra de la seva pròpia normativa, un servei que a la comptabilitat de Maó i Ciutadella apareix com a pagat a preu d'incineració.

Els tècnics del Consell es limiten a dir que ells han anat allà i no han vist animals enterrats. Però si tot funciona bé, per què anuncien ara que posaran més càmeres, canviaran els protocols i contractaran una empresa externa de vigilància? Estam davant un contracte públic de 80 milions d'euros, el més important del Consell, i no pot ser un secret d'estat allò que ha passat més enllà de la barrera de Milà.