TW

És per la majoria del poble sabut, malgrat molts poderosos encara es neguin a acceptar-ho, que tot, absolutament tot, s'arriba a saber. És inútil fer les coses d'amagat, d'imbècils, més que de malcriats, vestir les sinuoses maniobres amb excuses i cercar distraccions. La veritat és molt difícil que no arribi a sortir mai a la llum pública. És només qüestió de temps. El poder polític va fer
–i fa–, del secret una eina, però en la nostra època, a l'era de l'internet, pretendre que hi hagi documentació secreta, marques de top secret posats en els expedients, és una equivocació, que només fa de degradar els polítics que la posen a terme i malmetre la democràcia.

El juliol de 2008 el Govern espanyol va publicar el document «Balances fiscals de les comunitats autònomes amb el sector públic estatal» utilitzant dades del 2005. Es va elaborar arran de les sol·licituds reiterades de les comunitats autònomes per tal d'avaluar la situació de les seves economies. Les balances van generar una enorme controvèrsia per les injustícies que presentaven, però també perquè destacats economistes van posar en dubte les metodologies emprades. Sigui com sigui, en els debats que es van donar, es va posar en evidència que existien injustícies territorials alhora, però, que era un mèrit del Govern Estatal, llavors comandant per José Luís Rodríguez Zapatero, la voluntat de ser transparents. Mariano Rajoy no va voler seguir en la mateixa direcció perquè va considerar que era esperonar els conflictes territorials, quan és l'opacitat, pròpia d'un Estat de cacics, enclavat en el segle XIX, la que els fa créixer.

Noticias relacionadas

En conseqüència, és millor que les institucions, totes, sense deixar-ne cap, practiquin d'entrada la transparència. Fent des d'un inici les coses obertament i netes, de manera honesta, es fa possible, no tant sols la confiança i el reconeixement públic sinó també la participació de la ciutadania. Per açò tots els ciutadellencs i menorquins ens hem d'alegrar molt que l'Ajuntament de Ciutadella ocupi el primer lloc en transparència en el rànquing dels consistoris de més de 15.000 habitants de les Illes Balears i que sigui el tretzè de tota Espanya. Hem de donar l'enhorabona al regidor Sergi Servera, responsable d'aquesta àrea, així com també a tot l'equip de govern de l'ajuntament ciutadellenc que encapçala Joana Gomila, per haver-ho aconseguit.

El PP va destrossar l'Ajuntament de Ciutadella, no tant sols perquè el va corrompre, fent tripijocs per beneficiar negocis privats, sinó perquè va abandonar la seva maquinària administrativa a la seva sort, deixant a la mà de Déu el funcionament diari. Redreçar la situació no ha estat fàcil i, ben segur, caldrà seguir fent camí, però hi ha indicis clars que el municipi es troba en una situació ben diferent respecte a la d'uns anys, a la situació heretada. Només pel fet que durant aquesta legislatura s'han posat els comptes en net, s'han pagat les indemnitzacions milionàries fruit de la mala gestió dels conservadors i gestionat un Pla General d'Ordenació Urbana, només per tot açò, hauria d'haver celebracions i mostres d'alegria. Són mostres clares que hi ha hagut dignitat en els regidors ciutadellencs i voluntat de servei públic. És ben cert que m'hauria agradat un Pla General més ambiciós en temes com la peatonilització i la mobilitat, que també s'haguessin obert durant aquesta legislatura més canals de participació ciutadana, però he de reconèixer que sóc, respecte a la majoria de ciutadellencs de tots colors, una minoria. Com dic, podria assenyalar molts aspectes millorables en la gestió del municipi, però és respecte al llegat rebut que hem de posar-nos a criticar.

Només des dels comptes clars, el respecte a les normatives i sent transparents és possible ser més ambiciosos per pujar esglaons més alts de l'escala democràtica, com són els de la participació del poble en els organismes oficials. A la propera campanya electoral, es criticarà molt pel que no s'ha fet, però ben pocs reconeixeran la feina feta.