Sant Joan ha anat bé, molt bé. Així ho diuen les dades. Pocs incidents en unes festes espectaculars. L'alarmisme pronosticant fins i tot la suspensió dels jocs des Pla ha donat pas a la celebració eufòrica d'una festa «històrica», un adjectiu del que se n'abusa des de la subjectivitat. Per tant, una felicitació a l'Ajuntament per l'èxit en l'aplicació de les mesures de seguretat. I a l'extraordinari treball que fan de franc els voluntaris i que tenen bona part del mèrit de l'èxit dels Jocs.
El tema important, en la meva opinió, no és si ha funcionat més bé o malament el pla de seguretat sinó la necessitat que se n'hagi d'aplicar un. Perquè és la prova més evident del risc que pateix una festa tan estimada. Sempre mos agrada més sentir les coses polides que no les que mos piquen. Per aquest motiu, el vídeo de la youtuber Àlex Gibert, entrevistant grups de joves de fora de Menorca, que explicaven que vénen a Sant Joan a beure i a drogar-se, i que no sabien què era el Caragol des Born ha escandalitzat molta gent. Tant que l'autora l'ha esborrat de la xarxa i ha demanat disculpes perquè no tenia la intenció de ferir la sensibilitat dels ciutadellencs. De tota manera, no es pot negar que tot el que sortia al vídeo forma part de la realitat actual de la festa.
Hi ha un efecte cridada pel «botellón» santjoaner. L'alarmisme mediàtic no l'atura, al contrari, l'anima, el que sí fa és desmotivar gent d'altres pobles d'anar a la festa gran de Ciutadella. Per altra banda, cada vegada hi ha més actes que exclouen les famílies i els fiets. No vull dir es Primer Toc, els jocs i davant la musica as Born. Però l'espai vetat a les famílies va creixent.
Hi ha gent de Ciutadella que no va poder entrar a les 18.15 al Caragol des Born, mentre n'hi ha que no saben ni què és el Caragol. De Sant Joan s'ha d'intentar garantir o millorar més coses a més de la seguretat.