TW

És curiós. Menorca condimenta un dels millors embotits del món, però la majoria de menorquins s'estimen més el pernil salat curat a les caves extremenyes que no pas la melosa i saborosa sobrassada.

És curiós. Menorca destil·la una de les millors ginebres del món, però la majoria de menorquins s'estimen més d'altres ginebres estrangeres que consideren més sofisticades i adequades abans que el gin de la terra a l'hora d'assaborir el seu gintònic glamurós.

És curiós. Menorca elabora un dels millors formatges del món, però la majoria de menorquins valoren més el parmesà o el rocafort, l'insípid manxec o el pudent cabrales abans que el nostre deliciós formatge de fogassa fet amb llet de les vaques que pasturen lliures pels nostres camps que van de tramuntana fins a migjorn (i també de llevant fins a ponent).

És curiós. A Menorca hi creix la camamil·la esventada, una de les flors per a infusions més medicinals, delicioses i prestigioses del món, però la majoria de menorquins s'estimen més el te o la camamilla que fa via a d'altres indrets escarpats i llunyans del planeta.

És curiós. A Menorca les abelles fabriquen, després d'extreure el nèctar del ventall de flors salvatges que perlegen els nostres camps aromatitzats amb la sal provinent de la mar, una de les mels més dolces i goloses de la terra, però la majoria de menorquins s'estimen més la mel que venen als supermercats o a les botigues macrobiòtiques que ha estat elaborada a les granges apícoles o a llocs dels quals desconeixem els graus de pesticides a les plantes i de contaminació ambiental a l'aire.

Noticias relacionadas

És curiós. Menorca es venta de produir les millors pomes, els millors tomàtics, les millors albergínies, els millors cogombres, les millors cireres, les millors patates i, ja sigui per comoditat, pel preu, per un autoodi induït o per un complex d'inferioritat injectat, es decanta per les varietats peninsulars o estrangeres d'aquests productes de la nostra terra.

I podríem posar centenars d'exemples del nostre camp, de la nostra gastronomia i trobaríem el mateix patró estructural en totes les àrees: literatura, música, cuina, viticultura, ciència, art…

Sí, resulta curiós. Els menorquins fardam de menorquinitat, d'insularitat, però a l'hora de la veritat ens acabam fent enrere i, a la pràctica, renunciam a aquesta menorquinitat de la qual ens agrada presumir.

Curiós. Sí. Resulta molt curiós.

Per sort existeix a Menorca gent preparada i viatjada i, per tant, desacomplexada, que s'han adonat d'aquesta contradicció autodestructiva que ens limita i ens impedeix créixer i, amb una valentia admirable, han creat un projecte que m'agradaria que tirés endavant i tingués continuïtat en el temps i en l'espai.

El van presentar el passat mes de maig a Barcelona, en concret a l'àmplia sala d'actes de la Llar del Llibre de l'animada i glamurosa Rambla de Catalunya. El projecte ha pres el nom internacional de Farmers and Co i és una línia de franquícies creada amb el propòsit ambiciós de donar a conèixer i vendre els productes de Sa Cooperativa del Camp de Menorca. El gerent Bartomeu Mercadal va apuntar uns quants trets fonamentals durant l'acte de presentació de les franquícies. El camp de Menorca no havia tingut necessitat d'espavilar-se perquè tenia venuda tota la llet i els seus derivats a les companyies multinacionals que ho reconvertien en formatges industrials. Desapareguts aquests i amb la política lletera de la Unió Europea, va venir la crisi. Antònia Bosch va donar veu als més de dos-cents productors actius i va expressar l'objectiu de comercialitzar els aliments de temporada i la gran varietat de productes artesanals que s'elaboren a l'illa, afegint-hi la possibilitat d'oferir també experiències rurals per apropar els clients al camp menorquí. La unió fa la força. Per separat seria impossible aconseguir aquesta exportació dels nostres productes. Ajuntats, es pot aconseguir que l'estima que sentim els menorquins pels nostres productes rurals i l'amor que hi posen els nostres pagesos i productors faci el bot insular i s'estengui per tots els principals mercats del món. Ho aconseguiran? No ho sé. La intenció, si més no, és ambiciosa, noble i fascinant. Mercadal es refereix a la plaça o altre lloc on se celebra ordinàriament el mercat. També és un conegut topònim a Menorca i un llinatge existent a Barcelona, Mallorca, La Garriga, a la nostra illa i a d'altres indrets de la geografia lingüística catalana. Derivat de mercat amb el sufix -al indicador de col·lectivitat o de lloc on hi ha moltes coses.