Quina és la causa que la Menorca Talaiòtica no hagi aconseguit la declaració de Patrimoni de la Humanitat? Hi haurà un debat polític lògic, tal vegada centrat en si s'havien d'haver potenciat les relacions públiques per implicar a polítics amb influència a l'hora de decidir. Jo crec que la causa és més tècnica que no política. Sembla evident que el fracàs del projecte és conseqüència d'una errada de plantejament des de gairebé l'inici de la proposta.
L'informe d'Icomos és prou contundent. En una illa amb un miler de béns prehistòrics se'n trien 32, que van des dels grans poblats com Son Catlar o Torre d'en Galmés, fins a monuments tan petits com el Galliner de Madona, que realment no és més gran que un galliner, en el camí, ara tancat, d'accés a Binigaus. La selecció no està prou justificada. El projecte es presenta com una sèrie de béns i no com a paisatge cultural. Ningú sembla conèixer que a Europa hi ha un gran debat d'experts sobre si les declaracions de patrimoni de la Humanitat s'han de presentar d'una manera o l'altra. L'escola anglesa defensa el paisatge cultural i la francesa el de béns seriats. Ningú no s'adona que aquesta qüestió és important i que pot tombar la candidatura?
Per altra banda, si volem aspirar al màxim nivell i demostrar que tenim una Cultura pròpia, la talaiòtica, s'ha de demostrar, però de talaiots n'hi ha a Mallorca (Son Reus), i també hi ha les nuraghi sardes o els torri corsos. Quan a Menorca hi ha elements exclusius, com les taules.
A la vista de l'informe d'Icomos que descarta la candidatura de la Menorca Talaiòtica s'ha de concloure que hi ha una errada greu en el plantejament del projecte. És evident que hi haurà altres oportunitats, però si la decepció és proporcional a la il·lusió generada, s'han de donar explicacions convincents per no tropissar amb la mateixa pedra.