Barcelona estima Menorca. Estima la seva música, els seus compositors, els seus intèrprets. El passat dia 1 d'abril va actuar a la basílica de la Sagrada Família el Cor de la Capella Davídica acompanyada, o de bracet, de l'Orquestra de Cambra de l'illa de Menorca. I ho va fer davant tres mil espectadors. Dirigides ambdues formacions per Salvador Brotons i acompanyades pel baríton Joan Pons, la soprano Maria Camps i el tenor Marc Sala, van interpretar músiques religioses.
Barcelona estima Menorca. Estima els seus religiosos. El menorquí Sebastià Taltavull va ser nomenat fa uns anys bisbe auxiliar de Barcelona i exerceix com a tal des de llavors a la ciutat comtal. Era present a l'acte de la basílica de la Sagrada Família i, segons ens conta el periodista Carles Domènec, durant el multitudinari acte musical i religiós va advertir sobre la capacitat de la música per comunicar-se amb Déu.
Barcelona estima Menorca. Estima el seu art, la seva capacitat organitzativa. El passat dia 4 d'abril es va inaugurar al centre cultural més important de Barcelona, el CCCB, la quarta edició de «Ciutat subterrània». Un altre any va ser comissariada per la professora titular de la UB i artista Tónia Coll. Aquest any ha tingut una novetat. Per primer cop, en aquesta mostra de joves creadors, que inclou una estada de dos mesos al Mas Panella de Tordera, ha estat seleccionat un artista menorquí. Alan Piris ha exposat l'obra titulada «Catàbasi», una sèrie de divuit dibuixos i una peça de metacrilat amb aigua i tinta al seu interior: «Catàbasi explora els mecanismes d'aproximació i aprehensió de l'invisible. El projecte planteja la tensió existent entre individu i alteritat, el vincle entre exogen i endogen, l'encontre amb el desconegut com a possibilitat de retorn al jo». La peça de l'artista menorquí aconsegueix crear una atmosfera potent i acollidora que ens remet, gràcies a un joc molt ben estudiat de llums, a una cripta religiosa, a la capella aconfessional de Houston de Mark Rothko o al tríptic «L'esperança del condemnat a mort» que Joan Miró va dedicar a Puig Antich i que es pot visitar a la fundació de Montjuïc.
Barcelona estima Menorca. Estima els seus dramaturgs, els seus directors, els seus actors. Enguany han passat pels seus teatres o sales repartides per la ciutat Aina Tur, Sergi Marí o Enka Alonso (esplèndida en el seu paper protagonista a «Dolça Sodoma meva» de Laurent Gaudé que es va representar a La Seca Espai Brossa de Barcelona).
Barcelona estima Menorca. Estima els seus dissenyadors. A la Rambla de Catalunya o a l'exclusiu Passeig de Gràcia es poden admirar -i comprar- els dissenys de Jaime Mascaró i, en especial, de la creadora internacional Úrsula Mascaró.
Barcelona estima Menorca. Estima els seus economistes. Guillem López Casasnovas s'ha convertit en el guru de la política econòmica i de les institucions catalanes.
Barcelona estima Menorca. Estima els seus professors d'universitat. El mateix Guillem López Casasnovas, la mateixa Tónia Coll o Marta Coll Florit expandeixen el seu coneixement del món de l'economia, de la creació artística o de la lingüística a les principals universitats -Pompeu Fabra, Universitat de Barcelona o Universitat Oberta de Catalunya- de la ciutat.
Barcelona estima Menorca. Estima els seus escriptors. Les llibreries més importants exposen puntualment les novetats de Pau Faner, Ponç Pons, Esperança Camps, Josep Masanés, Maite Salord, Josep Maria Quintana…, i guarden en el seu fons els llibres respectius que aguanten el pas del temps de manera admirable. El mateix succeeix amb les biblioteques municipals o amb les universitàries que compten amb una gran selecció de les obres d'autors menorquins.
Barcelona estima Menorca. Estima els seus documentalistes, els seus autors de vídeo. Carme Gomila va guanyar, el passat 10 de març, el Premi Aurèlia Capmany amb el seu projecte «Artífex de la desobediència: un documental sobre creativitat feminista a Barcelona», atorgat per l'ajuntament de la ciutat i dotat amb quinze mil euros.
Barcelona estima Menorca. Podríem continuar. Però, Menorca estima Barcelona? Que ho demanin als centenars d'estudiants que, podent estudiar la mateixa carrera a Palma, s'estimen més fer el salt al continent i trien Barcelona per ser formats i educats. I el Barça? Bé, aquí ho hem de deixar, que encara ens farem mal. En definitiva, Menorca i Barcelona mantenen una relació davídica. Davídic o Davídica significa propi de David, el rei profeta que va segellar un pacte amb Déu. «Si en eixa font davídica s'abeura / com floriran, Betlem, tos regadius», Verdaguer «Bethlem. 14».