TW

El meu amor a les llibreries ve de lluny. Ben segur s'expliqui perquè va arrelar en mi quan era infant. El meu avi, després de recollir-me a l'acabar la jornada de capvespre de l'escola, i tot de passeig en direcció a ca nostra, em portava molts dies a la llibreria que hi havia al costat de l'església de Sant Francesc de Ciutadella, la Casa del Llibre. Allà, després de fer-hi una bona estona fent el curiós i remenant els comtes, acabava regalant-me'n un. Efectivament, per aquesta raó i per moltes altres, he de confessar vaig tenir una infantesa privilegiada i, comparada amb la de molts altres fillets, inusual. Ho era pels paràmetres d'aquella època, però també malauradament ho és encara per la nostra perquè molts petits no veuen avui una llibreria mai.

Amb motiu que la Generalitat de Catalunya està promovent la lectura entre els infants amb un campanya consistent en regalar a les criatures que celebren sis anys d'edat un ticket que és bescambiable per un llibre, els llibreters responsables de les gestions han pogut constatar que un 30% dels pares que acompanyen als seus fills a recollir el llibre il·lusionat no havien posat mai els peus a una llibreria. Ho trobo horrorós, però també comprensible si tenim en consideració que fins la dècada de 1980 la població espanyola no va ser plenament escolaritzada. Anem un segle endarrerits respecte molts països europeus, Alemanya, per posar un exemple. De l'endarreriment històric en l'escolarització vénen molts dels mals que patim avui, entre els quals la precarietat en la que es troba tota la cultura en general.

Noticias relacionadas

El sector cultural, i especialment el del llibre, està molt estretament relacionat amb l'educatiu, en un tot molt delicat i fràgil de tal manera que si en una mala reforma educativa és menysprea la lectura, en surt perdent el món editorial, del qual en depenen centenars de persones, des dels autors dels llibres passant pels dissenyadors, grafistes, il·lustradors, correctors d'estil i llibreters, a més dels empresaris que arrisquen posant-hi doblers. En aquest sentit va ser un enorme disbarat aplicar en les carreres de lletres els mateixos paràmetres que en les científiques, eliminant els cursos d'octubre a juny, que incentiven una relació amb la signatura llarga i sedimentada, per passar a cursos trimestrals o quatrimestrals, que no la permeten. Els estudiants de lletres si fa trenta anys llegien pocs llibres, ara no en llegeixen cap perquè no hi ha temps material per a poder-ho fer. Tot són apunts de classe. El resultat és que el sector editorial quan publica ho fa actualment prescindint totalment dels joves universitaris i dels centres acadèmics; llastimós, una desgràcia.

L'Ajuntament de Barcelona, reconeixent la importància que té la cultura per la ciutat ha decidit bonificar en un 95% l'Impost sobre Béns Immobles a llibreries, teatres i locals culturals, com galeries d'art, en general. La mesura va entrar en vigor el passat nou de setembre, és d'aplicació retroactiva a les quotes de 2015 i té un límit per establiment de 5.000 euros anuals. Així es pretén protegir un dels sectors més vulnerables de Barcelona. Els llibreters i gestors culturals barcelonins consideren que aquesta mesura és petita, però no deixa de ser una valuosa ajuda quan en aquests anys de crisi les vendes de llibres han baixat un 35%, els teatres i cinemes han rebut la clatellada de l'IVA del 21% i les galeries d'art estan en fase crítica.

Ignor completament si cap Sala de Menorca ja aplica bonificacions d'IBI d'aquest mateix estil, però si els ajuntaments de l'illa no prenen mesures de protecció als sectors artístics i culturals, estaria bé que acordessin l'aplicació d'una mesura com la de Barcelona. A vegades la supervivència depèn només d'un filet molt prim. Cal tenir-ho present. Els llibres no només són font d'informació sinó també portes que donen accés a la creativitat artística més variada gràcies als seus dissenys. Ara que l'art i tot el pretesament inútil pel valor del dobler està amenaçat, val la pena que sigui protegit per les institucions perquè cap fillet es quedi sense saber del meravellós que és llegir, dibuixar, fer música, teatre... Ajudem a les llibreries i al sector artístic i cultural amb la bonificació de l'IBI.