TW

No caldria que fos així, però ho és. Una altra vegada, i van molts cops, el govern espanyol imposa la seua política recentralitzadora. Després de veure com el Parlament europeu donava suport a les polítiques contra la pobresa energètica tot desautoritzant els criteris del govern del PP, que havia fet pronunciar el Tribunal Constitucional contra el decret català, ha vingut el cessament (per dimissió?) del ministre Soria per mor dels corrents (marítims no, que són de comptes) del Panamà. Soria ha estat el gran valedor del lobby empresarial contra les energies alternatives, les quals ha penalitzat durament. Panamà avui és un estret opac que connecta dos oceans de corrupció i frau, on circula, com eixam de mosques vironeres en carronya, una part florida de la societat espanyola, entengui-se'n élites extractives. Enmig de l'escàndol, desmoralitzador de cara als ciutadans que han de pagar l'IRPF, la informació a què em referesc haurà passat desapercebuda i pot semblar menor, però pens que no ho és.

Noticias relacionadas

Algunes comunitats del Regne d'Espanya vénen reclamant la competència de repartir el 0'7 de l'IRPF per a finalitats socials entre les entitats que actuen al territori propi. En tretze ocasions el Tribunal Suprem i el Constitucional han reconegut aquesta possibilitat. Tanmateix, l'executiu del PP va canviar l'any 2013 la regulació del sistema de subvencions amb l'objectiu de deixar-ne fora les comunitats i limitar exclusivament la distribució dels ajuts a entitats d'àmbit estatal. D'aquesta manera, canviant les regles del joc, el govern espanyol unilateralment tornava a agranar cap al centre i menyspreava el teixit associatiu proper, les entitats socials d'àmbit territorial que treballen en programes adreçats a gent gran, infància, persones en risc d'exclusió socials, etc.

Desconec ara mateix el volum econòmic que aquest 0'7% (el no destinat a l'Església catòlica) representa per a les nostres Illes. Potser algun parlamentari balear s'hi haurà interessat. Les dades que tenc es refereixen a un estudi realitzat a Catalunya, on el 2015 es van recaptar 54'4 milions d'euros, dels quals només se'n van rebre 30'8. Com es pot comprovar, es tracta d'un 43'4% de no retorn, que alguns en diuen espoli, i no sols econòmic sinó també social. Però en el futur pot ser pitjor, amb l'agreujant que els perjudicats solen ser sempre els més dèbils. Per què no deixen gestionar constitucionalment els recursos propis de forma autònoma? Davant actituds com aquestes, n'hi comença a haver molts que es plantegen seriosament desconnectar.