Els menorquins poc seguim i ens fixem amb el que es cou a Mallorca i tanmateix, com vàrem patir amb el Decret Llei de Tractament Integrat de Llengües, el desgraciat TIL, els acords del Govern i les lleis del Parlament balear ens afecten de ple. Depenem políticament de la illa veïna, ens agradi o no.
La setmana passada va tenir lloc a la Universitat de les Illes Balears un debat que va tenir lloc en el marc d'una jornada sobre el lloguer turístic en la que els propietaris i gestors de pisos no es van contenir i van criticar directe, en persona i durament a Jaime Martínez Llabrés, conseller de Turisme, i a Inmaculada Benito, vicepresidenta de la Federació Hotelera de Mallorca. El públic assistent va arribar a cridar «els turistes són de tots i no només dels hotelers», tot denunciant-los que, el que portaven de legislatura, i mà a mà, havien estat guisant l'olla de l'ordenament jurídic per afavorir només els hotelers, deixant a l'intempèrie els que viuen d'arrendar les seves petites propietats als turistes.
La indignació ve per la vigent Llei 8/2012, de 19 de juliol, del Turisme de Balears, promoguda per l'anterior conseller Carlos Delgado, la qual deixa fora de regulació, o en els llimbs legals, el lloguer turístic de pisos i cases. L'esperit de la llei és cínica i hipòcrita perquè es basa en la defensa de la base hotelera tant perquè considera que genera més ocupació (segons Immaculada Benito, en la mateixa jornada, deu vegades més que l'oferta residencial), com perquè no destrueix territori. No conec estudis econòmics detallats que confirmin que els hotels necessitin més mà d'obra que el que requereix, ben segur indirecte, el lloguer turístic, però tot suposant que sigui cert, una llei no pot deixar fora d'ordenació a un sector importantíssim de la nostra economia. També és cínic el plantejament que els hotels consumeixen poc territori perquè és de tots sabut que els hotelers n'han desgraciat prou de paisatges de les Illes.
El cuinat de la llei és descaradament favorable al sector hoteler perquè no permet la comercialització de l'arrendament dels habitatges pels llocs web amb el segell de 'turístics', com també és expressa la prohibició del lloguer turístic als plurifamiliars.
Ben segur que la voluntat perquè en la foto de l'oferta turística només s'hi vegin hotels és perquè hi ha voluntat d'esgarrapar tota la deprimida demanda que es pugui. I és que malgrat el sector turístic enmig de les turbulències de la crisi ha demostrat tenir muscle, per mor d'una gran oferta i una demanda que presenta una capacitat adquisitiva cada vegada més baixa (conseqüent amb l'enfonsament en els darrers anys de les classes mitges espanyoles i europees), s'ha vist obligat a retallar beneficis. És la ferotge competència, en la que es va a la caça del turista com si fos un colom de presa.
És molt preocupant que el Govern de Bauzá s'hagi bolcat a beneficiar només un sector, primer perquè encara que és de tots conegut els vasos comunicants que presenta el PP mallorquí amb els hotelers, no deixa de ser el govern de tots els illencs i no només d'uns pocs. En segon lloc, perquè és de poca volada aquesta política: hi ha turistes que demanen aquest castigat producte, i més quan està molt desenvolupat i no en volen ni sentir parlar d'anar a cap hotel. I en darrer lloc, perquè deixar en els llimbs un sector com el del lloguer turístic és propiciar encara més l'economia submergida, que ja presenta a les Balears uns nivells estratosfèrics, de quasi un 25 per cent del PIB.
Ben segur que al govern de Bauzá no li tocarà cap més remei que redreçar el camí que ha fet dins aquest jardinet de cactus, mentrestant, però, ens demanarem quina necessitat tenia d'obrir-lo d'aquesta manera tan poc atenta a les realitats del país.