Les festes de Sant Joan del 2014 seran recordades, per sempre més, com les de «s'any que no van córrer ses carotes» i així s'incorporaran a la història santjoanera. Però alhora aquest any marcarà un abans i un després.
El greu accident que va patir l'amo en Diego de s'Aranjassa quan, al galop, corria pel carrerany cap a la costa des bastió de sa Font, motivà la suspensió dels jocs i corregudes des Pla. No tenim constància, ni oral ni documental, d'un fet similar, tot i que, fa anys, rissagues i delubins van impedir la celebració dels actes eqüestres a l'escenari envoltat pels horts des Pla de Sant Joan.
Es el moment de la reflexió i de valorar molts aspectes. Ahir, abans de l'accident, però després de l'agressió patida per sis agents de la Policia Nacional quan van baixar as Pla a aturar a uns joves (?) que destrossaven les tarimes, ja vaig escriure que les festes de Sant Joan no poden morir d'èxit.
La primera qüestió a valorar és l'impacte de la massificació humana sobre els espais històrics que acullen els actes protocol.laris. Escoltam les veus que s'aixequen per a demanar l'aplicació de mesures similars a les que controlen l'accés a la zona dels «encierros» dels Sanfermines a Pamplona. En el benentès que aquelles persones que no estiguin en condicions físiques no puguin entrar en Es Pla. Perquè risc i perill sempre n'hi ha hagut i sempre n'hi haurà, lligat a la espectacularitat i la plàstica dels jocs.
I accidents, amb cavalls que corren al galop entre la gernació n'hi ha hagut -la història ens ho explica, fins i tot aquells cavallers que van col.lisionar quan corrien a l'encontre un de l'altre, des de la Colàrsega i el bastió- i mai no es podran evitar al cent per cent. Però sí prevenir. Aquesta és la tasca, el repte principal.
Més enllà del gran debat sobre si calia suspendre definitivament els jocs d'enguany, quan altres anys s'havien produït accidents similars i fins i tot més greus, la qüestió són aspectes com l'encert en la ubicació de les ambulàncies i la mobilitat dels equips d'assistència sanitària en es Pla.
També cal analitzar si, en el segle de noves tecnologies, són vàlids els sistemes de comunicació entre el caixer senyor, els caixers pagesos i el fabioler. Una qüestió que ens condueix al col.lapse que pateix la telefonia mòbil, per l'aglomeració de milers de dispositius que intenten, i no aconsegueixen, connectar-se a un mateix temps. Aquest problema afectà, fins i tot, als cossos i les forces de seguretat, Protecció Civil i Creu Rota.
Els fets d'enguany ens conviden a l'anàlisi; cap fred. Comptam amb la magnífica col.laboració i suport dels Voluntaris de Sant Joan, però no és suficient. De tota dificultat en podem extreure conclusions positives si sabem trobar-hi tot allò que pot millorar i donar una major força i seguretat a les festes de Ciutadella.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.