TW
0

Poca gent discutirà que les platges verges del sud de ponent són les joies de la corona en matèria turística a Menorca. Saber mantenir el gran atractiu d'aquests indrets naturals és complex, perquè cal combinar conservació amb alta demanda. Tanmateix, fa molts anys que espais naturals d'altres llocs han hagut de planificar i experimentar sistemes que funcionen per controlar la pressió humana.

El darrer treball publicat sobre densitat d'usuaris a les platges diu que en 2011 les platges que presentaven major densitat eren Macarella i Macarelleta (amb un nombre d'usuaris 7 vegades superior al recomanable), seguides de Turqueta i Mitjana (amb 4 vegades més densitat de l'esperada). Com dèiem, les joies de la corona.

Com es recordarà, en 2012 el Consell Insular va habilitar un aparcament a l'arribada de cala Galdana, per donar servei a cala Mitjana. Atès que hi havia vehicles que aparcaven a la vorera de la carretera, i també que l'aparcament de Mitjana està just darrere la platja (enmig del bosc), es van esgrimir qüestions de seguretat per fer les obres sense disposar de llicència ni de planificació.

En aquella ocasió, tant els aspectes de seguretat com de càrrega sobre la platja van millorar, perquè l'aparcament de baix es tanca durant l'estiu. Es va discutir, això sí, que l'obra es fes sense autorització i (especialment) que es digués que no ens havia costat res als menorquins quan es va fer a canvi d'una requalificació urbanística.

Ben diferent és el cas de Macarella i Macarelleta. Aquí, com sabreu, conviuen fa anys dos aparcaments. Un de públic a la part de dalt i un de privat, en el fons del barranc, que no apareix a cap planificació però que existeix a la pràctica. Com hem vist, en 2011 hi havia 7 vegades la càrrega màxima prevista. I és que també hi arriba molta gent a peu des de cala Galdana.

Idò bé, a Macarella el Consell Insular l'any passat va habilitar un tercer aparcament, també contradient el planejament vigent. Lògicament, així incrementa el problema. Especialment, Macarelleta està patint una degradació important del sistema dunar perquè la gent cobreix completament fins i tot la zona protegida delimitada per cordes i cartells.

Enguany s'ha repetit l'error però a cala en Turqueta, on s'acaba d'afegir un segon aparcament, més gran que el que ja hi havia. També sense llicència. Però aquí no s'entenen els arguments de seguretat que s'han volgut esgrimir. Ara tindrem molta més gent i no hem eliminat l'aparcament més proper al bosc, com es fa a l'estiu a cala Mitjana.

Veient els casos, sembla que hem entrat en una dinàmica de "populisme turístic", on cal demostrar que estem disposats a fer-ho tot per als turistes. Si volen anar a les platges verges, els hi donarem màximes facilitats. Més aparcament i, si cal, línies d'autobús. Les normes de conservació i la idea de "màxima capacitat de càrrega" d'aquests espais naturals no són més que estratègies dels "anti-turisme", de manera que les podem incomplir.

Els que protesten són els mateixos que en el seu dia ja van impedir que s'urbanitzassin les platges que ara usam com imatge a totes les fires turístiques. No tenen visió empresarial. I ara pretenen que no es massifiquin en excés, per evitar grans decepcions quan es compari la platja atapeïda amb les fotos dels fulls de promoció. Es pot ser més anti-turístic?

En definitiva, si no volem haver de canviar les platges verges per platges màrtirs, s'haurien de fer els deures d'una manera ben diferent. A Macarella no es pensa eliminar l'aparcament privat (a molts països s'usa el cobrament per aparcar com a fons per conservar els espais, però aquí caldria pactar un programa de conservació que ara no hi és), de manera que s'hauria de reduir l'aparcament públic i eliminar el que es va habilitar en 2012.

I de manera similar caldria actuar a cala en Turqueta, llevant l'aparcament il·legal que s'acaba d'obrir i tornant a dimensionar el que hi havia de manera més reduïda. Això és el que es fa en els espais naturals que reben molta pressió humana.

L'objectiu ha de ser seguir oferint un producte diferenciat i d'una certa qualitat. Les platges verges no són compatibles amb el turisme massiu sense límits. Els teatres tenen un aforament limitat i els espais naturals també. No cal més populisme turístic. Cal turisme responsable.