La Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis va iniciar, l'any passat i amb voluntat de convertir la cita en periòdica, una jornada dedicada a l'estudi i a l'homenatge d'un autor rellevant de les lletres illenques. L'objectiu d'aquest esdeveniment era doble: d'una banda, donar a conèixer a la societat els noms propis que conformen el nostre patrimoni literari i, de l'altra, crear bibliografia al respecte per tal de situar-los en el lloc que els pertoca en la historiografia literària. L'any passat l'homenatjat va ser Antoni Moll Camps, l'escriptor de Ciutadella, de qui es van poder conèixer els diferents vessants des dels quals ha contribuït i contribueix encara a la cultura menorquina, en particular, i catalana, en general. A més del fet puntual de la jornada, i en conseqüència, un dels fruits que prest esdevindran realitat és l'edició d'un llibre que recollirà les diferents aportacions que es van donar a conèixer en aquell acte, amb l'afegit d'alguns textos que, per manca de temps, no es van poder llegir en el seu moment.
Enguany la jornada d'estudi i homenatge està dedicada a Àngel Mifsud Ciscar.
Malauradament, el nostre escriptor no podrà gaudir físicament de l'acte, no podrà sentir el caliu del nostre testimoni d'amistat, respecte i gratitud perquè va deixar-nos fa poc més de mig any. Ho va fer, com sempre havia viscut, sense perdre en cap moment el somriure bonhomiós rere el qual hi havia una persona sàvia, un autèntic mestre que va deixar petja en tots aquells que el van conèixer, alguns dels quals se'n consideren, ens en consideram, deixebles. Tot i que, d'acord amb mots de la poetessa Margarita Ballester, va fer de la vida «un passar discret», Mifsud ens dóna els records i, també, les paraules, l'obra. En aquesta jornada, idò, s'intentarà fer una primera aproximació al corpus que ens ha deixat, d'un volum més que considerable tot i que no prou conegut encara. Un exemple clar d'açò que els coment és el fet que, en les conferències i comunicacions, es donaran a conèixer diversos textos inèdits d'Àngel Mifsud amb què s'eixamplarà el coneixement que fins ara en teníem.
Així, aquest dissabte 13 de juliol, la sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic de Ciutadella acollirà en una sessió intensa (de matí i capvespre) les aportacions que ens han de permetre de construir el coneixement al voltant d'aquest personatge polièdric que tant va contribuir a marcar fites en el panorama cultural illenc. La jornada serà intensa i, així i tot, insuficient per poder abordar tots els àmbits d'actuació des dels quals Mifsud fa ser testimoni de generositat i d'amor al proïsme. Només aquesta dada ja ens ha de donar una primera idea de la dimensió del personatge. Per tant, al matí, es tractaran diversos aspectes de l'activitat cultural en què va intervenir el nostre autor, des dels inicis al País Valencià, al seu poble Tavernes de la Valldigna, passant per terres principatines, on residí i treballà durant uns anys i, finalment, fins a l'arribada a Menorca, on es consolidà i es reconegué el seu mestratge. El tret de sortida el donarà Antoni Moll Camps, a qui es va homenatjar l'any passat, el qual simbòlicament marcarà la continuïtat entre ambdues jornades a partir del record de la relació que mantingueren. Tot seguit, Josefina Salord parlarà dels dietaris de l'autor, mentre que Jaume Talens, a partir del llibre La Vall i el temps, situarà Mifsud en els anys d'activisme valencià. Joel Bagur i Sam Gomila es centraran en l'anàlisi del pensament polític: el primer, es fixarà en el camp de l'articulisme i la participació amb textos en obres col·lectives i, el segon, ho farà a partir de l'anàlisi de la relació de Mifsud amb la política de partit. La jornada matinal també tindrà les aportacions que, al voltant dels estudis que Mifsud va fer de la llengua, ens aproximaran a la sociolingüística, de la mà d'Antoni-Joan Pons i al sociolingüista i l'estudiós de l'antroponímia i la toponímia, en aquest cas gràcies a la comunicació de Xavier Gomila. I acabarem aquesta primera part de l'acte amb el recorregut que Miquel Àngel Limón farà per la tasca que va desenvolupar l'homenatjat en l'estudi i la divulgació de la història cultural menorquina.
El torn de tarda es centrarà en l'altre aspecte fonamental de l'activitat cultural d'Àngel Mifsud, la literatura. Un camp en el qual participà des de la crítica literària, aspecte de què donaran compte Ismael Pelegrí i Margarita Ballester, o des de la narrativa, tal i com ens mostrarà Maite Salord. Però, sobretot, caldrà parlar de la poesia, ja que Àngel Mifsud va ser, essencialment, un poeta. En aquest sentit, Pere Gomila, Ponç Pons, Bartomeu Obrador, Adrià Pons i Jordi Florit ens acostaran a les diferents etapes de la seva obra i a alguns dels textos poètics que deixà escrits.
Com poden comprovar, la diversitat de temes i d'intervencions de la jornada ens permeten d'intuir l'abast d'un autor que marca, ell també, una fita clara de la nostra cultura. Estan convidats a comprovar-ho.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.