TW
0

En un context d'extrema crisi econòmica hi ha un poble on una de cada vuit persones passa gana. Costa d'escriure açò, però encara més, que en el nostre país el 21 per cent de la població visqui per sota del llindar de la pobresa i es llencin diàriament 9 milions de tones de menjar. Ara mateix, el malbaratament alimentari ens suposa un gran impacte social i ètic.

Sempre hi ha una primera vegada. L'altre dia vam anar a "fer un menú", acció cada vegada menys habitual per la reducció de les possibilitats dineràries. Vam tastar un lloc nou, pel gust d'oferir suport a un fresc emprenedor, restauració nutritiva i massa abundant que va fer miques la tradició familiar d'acabar-se els aliments a la taula. Sorpresos, vam sortir del local amb un previst i calculat portaviandes replè de menjar. La normalitat d'emportar-se les sobres a casa està totalment instaurada en Estats Units i en molts països europeus, pràctica que en la nostra cultura qualifiquem de vergonya, en d'altres llocs s'ha convertit en costum i és el propi client qui sol·licita el "taper".

Us he de reconèixer que se'n va fer estrany, com en tota primera ocasió, però la declaració del cambrer -en to argumental en lloc de discursaire- va resultar completament persuasiva: "cal que millorem la planificació de les racions adequant-les a les demandes reals dels clients, que aprofitem millor els aliments, però també que vostès ens ajudin a afavorir el canvi en els hàbits i actituds dels ciutadans per entendre l'exercici d'emportar-se les sobres. No podem aprofitar les mitges racions i estem davant una difícil situació econòmica en la qual no desitgem tirar res".

A l'endemà, mentre degustava de nou els calamars menorquins, internalitzava que la principal funció dels aliments, alimentar-nos, ha quedat en un segon fi. En un món convertit en mercaderies de compra i venda, sense esperar-ho, ens va aparèixer un bàrman atrevit i alliçonador brindant-nos la possibilitat de repetir el particular "homenatge". Modest i espontani, un autèntic plaer.