TW
0

A finals del mes d'octubre de 2010 es va organitzar a Cerdanyola del Vallès, al campus de la UAB ( Universitat Autònoma de Barcelona) el 1er Congrés de resiliència a nivell europeu. I ara deveu pensar, i què és açò de la resiliència? Doncs un grup de professionals de l'àmbit social de la nostra illa (Cime, Caritas, IES, Atenció Primària, Espai de Mediació) que hi hem participat, pensem que ja podem donar una resposta més o menys clara a aquesta pregunta.

Així direm que la resiliència és la capacitat que tots podem desenvolupar per tal de superar les adversitats que se'ns presenten a la nostra vida i sortir-ne enfortits.

A Menorca ja hem tingut algun contacte amb la resiliència:

Durant tot l'any 2010, s'ha realitzat a Menorca un Postgrau de Mediació Familiar, un dels ponents i director del Postgrau, Jordi Grané, coautor del llibre "La resiliencia. Crecer desde la adversidad",ens va plantejar el tem de la resiliència.

Durant el mes de setembre es van organitzar un parell de xerrades, una amb el suport de les Apimes del municipi d'Alaior, dins l'àmbit de tallers i xerrades per a pares i mares i l'altra a través de la regidoria de cultura de l'Ajuntament de Ciutadella, dins del Punt de Trobada per a pares i mares.

Creiem necessari indicar que el desconeixement del terme resiliència és inversament proporcional a l'aplicabilitat i quotidianeitat d'aquesta al nostre entorn diari.

Si feim un breu viatge en el temps, ens adonarem que hem estat educats i educades des d'un model on el dèficit, allò que no fem bé o no tenim, està en el punt de mira:

"Ai aquest , no arribarà a treure's el curs perquè té " X"...

"Mesquineta aquesta al·lota tant jove i amb els pares que té segur que no farà res mai a la vida...."

Us sona això? Tots i totes hem arribat a dir frases com aquesta o hem estat els mesquinets de la societat en alguna ocasió.

Davant aquesta anàlisi ens trobem abocats moltes vegades a la profecia autocomplidora ja que els estímuls negatius i la manca de confiança en nosaltres mateixos i mateixes és un element condicionant que en algunes ocasions ens col·loca en un rol de resignació i acceptació del nostre present i futur.

A través de la resiliència l'anàlisi canvia: es mira endins de cadascú de nosaltres, d'aquelles habilitats i capacitats que ens ajudaran a superar i transformar situacions. A partir d'aquestes es projecta endavant i en positiu.

Aquesta creença i confiança ens dóna una base de seguretat que ens ajudarà a trencar amb el futur que s'havia pronosticat a partir dels elements que ens han condicionat; obrint així nous camins i noves perspectives de present i futur per a cadascun de nosaltres.

Ens pot ajudar molt tenir en compte el fet que les situacions i vivències personals ens condicionen, però no ens determinen.

La clau és incorporar l'experiència en el nostre dia a dia, com un aprenentatge més i com allò que volem superar.

En un moment com l'actual en què tot es complica i per tant les adversitats creixen, considerem que la perspectiva deficitària ens està evocant al pessimisme i la resignació que ens evoquen a la supervivència i no pas a la superació. Necessitem una perspectiva constructivista i apreciativa.

Per tot això, no ens quedem en el pla teòric sinó que xerram d'experiències reals, de casos concrets que són un clar exemple de superació.
Tots nosaltres, en el nostre dia a dia, podem esdevenir persones resilients.

Una societat resilient afavorirà que cada membre de la nostra comunitat se senti més fort, més segur i que per tant confii en ell mateix i les seves capacitats. El resultat així serà una societat més sòlida, madura i creativa.

Aprofitant el nostre pas pel primer Congrés de resiliència europeu, ens agradaria aprofitar aquest espai per tal de compartir amb tots i totes aquestes experiències de vida. Així mateix volem crear un blog per tal de tenir més informació sobre la resiliència i les iniciatives, xerrades i tallers que ens agradaria poder tirar endavant a la nostra illa, amb la col·laboració de totes les persones que tenguin interès en aquest tema.

Us anirem mostrant el contingut de les ponències a properes publicacions al diari.

____

"Canviarem la nostra visió de la desgràcia i, a pesar del sofriment, cercarem allò meravellós" ( Boris Cyrulnik )