TW
0

Custòdia prové del llatí "custodia/custodiae" que significa guardar, conservar, respectar o tenir cura. Quan es parla de "custòdia del territori" es fa referència a una filosofia de feina multidisciplinar que pretén recuperar la iniciativa privada i voluntària en la conservació dels valors ambientals. Conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat que recau només en les administracions públiques, com sovint es pensa, sinó que la ciutadania, la societat civil i les empreses privades també poden i han de contribuir-hi.

El paisatge de Menorca s'ha anat configurant al llarg dels anys amb la intervenció humana i de l'activitat agrària en concret. Bona part del territori és gestionat per aquest sector. Aquest paisatge, molt relacionat amb l'activitat que s'hi desenvolupa a sobre, està patint una transformació, ja sigui per l'abandonament o per una intensificació en la seva explotació.

Ja fa uns anys que, des del GOB Menorca, s'està treballant en la línia de la Custòdia del Territori. Més del 70% del paisatge de Menorca està gestionat pel sector agrari; per tant, aconseguir que aquesta activitat sigui compatible amb la conservació dels valors naturals més significatius de l'illa es va convertir amb una línia estratègica de l'entitat. Després de fer una adaptació per a l'illa de les línies agràries més compatibles amb la conservació ambiental a nivell europeu i estatal, i amb la participació de diversos representants del sector agrari sorgiren els anomenats Acords de Pràctiques Agràries Sostenibles, acords voluntaris entre l'entitat i finques agràries, on es pacten una sèrie de mesures considerades beneficioses tant per a la viabilitat econòmica del lloc com per la conservació dels valors naturals. Era l'adaptació de la Custòdia del Territori, aplicada a l'àmbit agrari.

El GOB Menorca està desenvolupant el projecte Sembrant Custòdia, que rep el suport de la Fundación Biodiversidad i la col·laboració del Govern Balear i el Consell Insular de Menorca. Aquest té com objectiu principal fomentar sistemes de gestió agrària que afavoreixen la compatibilitat dels beneficis econòmics de les finques amb la preservació dels valors ambientals més destacats. Fins a data d'avui, s'han signat 18 acords de custòdia amb finques agràries de l'illa, cadascun adaptat a la gestió, producció i condicions físiques de cada lloc. Un d'aquests acords està subscrit amb el projecte Arbres d'Algendar de Caritas Diocesana de Menorca.

La recuperació de varietats locals i races autòctones és una de les línies que contempla l'acord de custòdia, entenent que aquestes varietats estan més adaptades a les condicions climàtiques i formen part del patrimoni cultural de l'illa. Amb la intensificació, l'entrada de noves varietats vingudes de fora va suposar que es deixessin de cultivar les tradicionals.

El projecte Arbres d'Algendar, de Caritas Diocesana de Menorca, d'inserció socio-laboral de persones en risc d'exclusió social, a més de la seva vessant social, el que pretén és conservar i recuperar las varietats d'arbres fruiters locals de Menorca, moltes de les quals se n'estava abandonant el seu ús o pràcticament no existien, a més de la recuperació del paisatge agrícola del barranc d'Algendar. Per aconseguir-ho no es planteja només la creació d'una col·lecció o "banc genètic" d'aquestes varietats, sinó que, per assegurar una conservació a llarg termini, també les produeix i comercialitza, de manera que la gent que ho desitgi pugui tornar a cultivar aquests arbres. Tot aquest procés es du a terme sota certificació d'agricultura ecològica.

La comercialització és una altra línia estratègica del projecte de custòdia. Una gestió sostenible dels llocs permet aconseguir una diferenciació i un valor afegit que ajuda a la viabilitat i a la supervivència de l'activitat i, a la vegada, la preservació dels valors ambientals de flora, fauna i paisatge, que constitueixen una aportació de qualitat als interessos generals de tota la població. Per afavorir la comercialització d'aquests productes diferenciats el GOB ha habilitat l'Agrobotiga al Centre de la Natura de Menorca, a Ferreries, on es pot trobar informació dels productes i les finques en custòdia. Per exemple, es pot consultar el catàleg i encomanar les varietats locals de fruiters d'Arbres d'Algendar. També es pot fer a través de la web: www.arbresalgendar.com o directament a les instal·lacions de Caritas.

La custòdia del territori presenta una gran oportunitat per treballar junts per sumar esforços dirigits a assegurar la bona marxa de les explotacions agràries mentre es conserven els valors naturals més singulars del nostre territori.