TW

Dilluns 14 d’octubre va tenir lloc la inauguració del nou curs, 2024-2025, a l’Ateneu de Maó.    La lliçó inaugural va anar a càrrec del professor, doctor en física quàntica, Sr. Ignacio Cirac; des de 2001 és director de l’Institut Max Planck d’Òptica Quàntica a Garching, Alemanya. Actualment, el seu camp de treball és la teoria quàntica de la informació, havent presentat juntament amb els seus col·laboradors les primeres propostes de computadors quàntics, simuladors i repetidors d’àtoms, desenvolupant una teoria de xarxes tensorials per descriure sistemes quàntics de diferents cossos. Es tracta, sens dubte, d’una de les ments més privilegiades d’aquest país.

Nombrosos guardons han recolzat el seu treball, i en podríem destacar en 2001 el premi Felix Kuschenitz de l’Acadèmia Austríaca de Ciències; en 2005 el premi d’electrònica quàntica de la Fundació Europea de Ciència; en 2006 el premi Príncep d’Astúries; en 2013 la medalla Niels Bohr; en 2015 el premi de Física Teòrica d’Hamburg; en 2018 la medalla Max Planck de la societat alemanya de física; en 2019 el premi Bell de Física i premi Micius Quantum.

És doctor honoris causa per vuit universitats; i membre ordinari de l’Acadèmia Espanyola de Ciències, de l’acadèmia Leopoldina d’Alemanya; de l’Acadèmia Bàvara de Ciències i membre corresponent de l’austríaca.

La presentació va anar a càrrec de Manuel Elices Calafat, doctor, enginyer de camins, catedràtic de la ciència dels materials de la Universitat Politècnica de Madrid.

Va ser tot un plaer haver-lo tingut a l’Ateneu de Maó.