TW

Els membres del departament de Geografia i Història de l'IES Joan Ramis i Ramis de Maó volem expressar la nostra disconformitat amb els resultats de les proves d'aquest examen.

Ja fa uns anys que aquesta matèria, lluny de provocar curiositat i ganes per conèixer bé i més la nostra història, produeix pors i incerteses:

- El temari és exageradament extens i les 3 hores setmanals per treballar-lo són del tot insuficients. Cada curs els professors hem de decidir quins continguts veurem 'més per damunt', quins altres s'han de preparar els alumnes pel seu compte...

- A aquest fet es sumen la manca d'empatia i facilitats per part de la coordinació de la UIB. Si bé és cert que enguany -després d'anys de d'insistir- s'ha aconseguit una major opcionalitat a la pregunta 1 de l'examen de les PBAU i s'ha reduït el llistat de mapes, l'extensió inabastable del temari fa molt complicat l'estudi detallat de totes i cada una de les etapes històriques (des de la romanització fins a l'entrada d'Espanya a la Unió Europea).

- Hem de pensar sempre que, tant al llarg del curs com a les PBAU, els alumnes treballen 8 matèries més cada una amb les seves pròpies exigències.

- Seguim demanant, com ho hem fet al llarg de cursos passats, que el temari exigit es redueixi com ho fan a altres comunitats autònomes i així poder explicar amb temps i amb detall la història més recent del nostre territori.

Amb aquest escrit volem reafirmar la més absoluta disconformitat amb els resultats dels exàmens. Tot i que la majoria dels alumnes van sortir relativament contents de la prova les notes disten moltíssim d'aquesta impressió i també de les notes obtingudes al llarg del curs.

Entenem que sempre hi ha alumnes que han tingut un mal dia, que s'han bloquejat durant la prova o que s'han pogut confondre, però és del tot impossible que tants alumnes hagin obtingut notes tan baixes. Xerram de zeros, uns i dosos en exàmens d'alumnes que, òbviament, han aprovat el curs, (i no pocs amb notable o excel·lent) contraposats a notes exageradament elevades d'alumnes que no havien sortit gaire contents o que, directament, van ser conscients d'errades molt greus en sortir de l'examen. Això ha provocat greuges comparatius entre alumnes amb el mateix nivell al llarg del curs de 2n de Batxillerat.

És per tot això que demanam canvis substancials i fem les següents propostes:

- Que el format d'examen no es limiti a desenvolupar 3 temes i que sigui més diversificat. Proposam treballar amb conceptes i amb un comentari de text en el que, només la part formal del comentari ja tengui algun valor a la correcció.

- Que en cas que el format d'examen es mantengui inamovible, el temari exigible a les PBAU es limiti. Entenem que un temari abastable seria a partir del segle XVIII.

- Que els criteris de correcció siguin coherents amb la concreció de les preguntes que es fan: no sembla coherent donar el mateix valor a una qüestió genèrica (desenvolupament d'etapes històriques) que a una qüestió molt concreta (un fet històric), que exigeix un grau d'aprofundiment elevat pels alumnes.

- Que es substitueixin els criteris de correcció orientatius per unes rúbriques detallades, que es facin públiques uns mesos abans de les PBAU i que, immediatament després de les proves, es publiquin les rúbriques de cada un dels exàmens amb els continguts concrets, de tal manera que estiguin disponibles en iniciar-se el període de reclamacions.

- Que les correccions no quedin mai en mans d'un únic corrector per evitar els injustos greuges comparatius. Demanam una correcció doble des del primer moment i, en cas que les dues notes distin més de dos punts, aplicar una tercera correcció.