TW

Des d'ahir divendres, 24 de juny, el Carrer Sant Lluís (conegut com Es Cós) romandrà tancat tots els caps de setmana fins nou avís. L'horari concret del tancament serà des de divendres a les 14 hores fins diumenge a les 24 hores, i comprendrà l'espai entre els carrers Duc de Crillon (Molí de Dalt) fins Sant Jacint, és a dir, tota la part que ja ha estat reformada llevat de l'espai de la Plaça Nova. Pel que fa a les travesseres (Duc de Crillon, Sant Esteve i Sant Antoni), els vehicles podran travessar es Cós, però no entrar-hi.

El que es pretén amb això és fer un centre de Sant Lluís més agradable, apte per al trànsit de vianants i bicicletes, tranquil, silenciós i lliure de fum. Consideram que el Cós, que és la columna vertebral del nostre poble, ha de ser un lloc on la gent de totes les edats, però sobretot els fillets i filletes, hi puguin passejar lliurement, sense preocupar-se pel soroll, la contaminació o el perill físic que suposa el tràfic continuat de vehicles a motor.

Consideram que Sant Lluís ha de posar el seu gra de sorra a la lluita contra el canvi climàtic, una amenaça a què cal posar fre de forma urgent i sense contemplacions, i una manera de fer-ho és fomentant la mobilitat sostenible. El setembre de l'any passat, l'Assemblea General de l'ONU va aprovar els 17 Objectius del Desenvolupament Sostenible, de les quals el número 11 feia referència a les ciutats i àrees urbanes. En el marc de la COP21 (la Cimera de París contra el canvi climàtic), celebrada a finals de l'any passat, diversos ajuntaments es van comprometre a prendre mesures per frenar el canvi climàtic, entre les quals hi entrava la de «crear patrons sostenibles de mobilitat urbana i sostenibilitat». Són molts, doncs, els motius que ens obliguen moralment a prendre el camí cap a la sostenibilitat, la salubritat i una millor qualitat de vida per a la nostra ciutadania.

Creiem, a més, que la mesura pot repercutir de forma positiva als comerços de la zona (i més tenint en compte que el poble surt d'un període de quatre mesos d'obres), ja que són molts els casos on així ha succeït: a Maó o Ciutadella, per exemple, les zones més vitals i on hi ha més activitat comercial són aquelles on no hi circulen vehicles (Carrer des Born i Ses Voltes a Ciutadella, S'Arravaleta i Carrer Nou a Maó o, més recentment, Carrer de ses Moreres a Maó o Carrer Nou as Mercadal). Fora de Menorca, són moltes les ciutats on la peatonalització de carrers no ha suposat un perjudici per als comerços sinó tot el contrari, com ara Salamanca, Oviedo o moltes altres ciutats arreu d'Espanya i del món. Així i tot, el fet que el tancament al trànsit es realitzi només en cap de setmana farà que l'impacte sigui mínim.

Cal dir que aquesta modificació en cap cas altera el programa de govern, on s'hi preveu una consulta popular on sigui la gent qui decideixi si es Cós passa a ser plenament per als vianants o no. L'objectiu de la mesura parcial actual és que la ciutadania, incloent-hi els i les gerents dels diferents comerços, pugui comparar entre un Cós peatonal (i sense obres) i un amb vehicles, de cara a la futura consulta, la qual es realitzarà dins aquesta legislatura com estava previst.

Per altra banda, l'Ajuntament també anima a lluïsers, lluÏseres i visitants a fer ús dels aparcaments ubicats a diferents punts de la perifèria del poble, i comunica que està treballant en ampliar l'oferta de places d'aparcament a aquestes zones en vista a futures modificacions que puguin comportar eliminacions d'aparcaments a causa, per exemple, de l'eixamplament de voreres al que obliguen les normes urbanístiques actuals.