Enguany hem dedicat les XII Jornades de Patrimoni Cultural de Menorca a la dona al món de la cultura i el patrimoni Cultural.
Celebrades els dies 11 i 12 de març a Alaior, el primer dia Miquel Marquès explicà l'origen de l'avarca menorquina, més fina i comercial que la tradicional. Pau Salort explicà l'aventura de Joan Salort a Puerto Rico al segle XIX a través de correspondència personal.
Llúcia Pons Olives ens apropà al mon de l'arquitectura rural des del segle XVII i la seva evolució fins al lloc actual. I Fina Salord ens dibuixà un mapa d'escriptores menorquines, des del segle XVIII fins al XXI, un ric tresor literari per conèixer. Tancà la jornada Pau Salort i Pau Garriga amb imatges del Fons Pons Jover.
Dissabte matí Teresa Pons Coll exposà l'estudi sobre la dona pagesa, les relacions familiars, de treball i socials a partir d'entrevistes. José Luque aprofità una visita polèmica del detectiu Pepe Carvalho a les festes de Sant Joan per reflexionar sobre el paper de la dona a la festa santjoanera i a la resta de festes tradicionals menorquines.
Miquel Cifre i Miquel Marquès explicaren la figura de Margalida Comas Camps, els seus estudis, investigacions i publicacions, essent una de les primeres professores universitàries espanyoles als anys vint, el seu compromís amb la Segona República i el seu exili a Anglaterra.
Alberto Coll i Ángel Roca exposaren el perill que corre Punta Nati de convertir-se en un paisatge contaminat visualment i consumir territori si s'instal·la un parc d'energia fotovoltaica i molins de vent, en detriment del patrimoni etnològic i natural.
Àngela Vallés explicà què és la gestió cultural, com es fa un projecte cultural i quines van ser les línies bàsiques del seu projecte de gestió del Teatre Principal de Maó, objectius, ús del teatre i les accions de futur per dinamitzar-lo.
Isabel Rodríguez contà la història de Josita Hernán, una jove maonesa que es convertí en una de les principals actrius del cinema espanyol de la primera meitat del segle XX, que gestionà companyies teatrals i fou escriptora.
Joan de Nicolás i Miquel Pons Carreras exposaren els indicis d'un possible port romà prop de cala de Sant Esteve, així com després analitzà dues gerres bizantines per escalfar aigua trobades a final del segle XIX.
Elena Sintes ens portà al món de Margaret A. Murray (1863-1963), una dona que dedicà la seva vida a l'arqueologia. Eva Alarcón explicà com excavaren la cova de Biniedrís (Alaior) i els materials localitzats i Margarita Orfila relatà la vida de Maria Lluïsa Serra Belabre com a arqueòloga i investigadora.
Eva Alarcón que, a partir d'una excavació a Granada, exposà quines són les feines de les dones a la prehistòria. I Antoni Ferrer exposà les línies d'actuació del CIM per difondre la proposta de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat.
Trobaran els resums de les comunicacions i ponències al web del CEL http://www.centreestudisalaior.org. L'exposició de l'avarca, visites guiades i actes culturals han completat les jornades.