TW

Les entitats i associacions que treballam per i per a la cultura des de l'altruisme veim amb preocupació com en aquests darrers anys la cultura ha estat la germana pobra dels migrats pressupostos públics. Massa vegades les polítiques culturals s'han basat en la concepció que les manifestacions culturals són poca cosa més que la floritura que dóna brillantor i que, en el pitjor dels casos se l'ha tractada com una mena de complement de luxe per a èpoques d'esplendor. Per exemple, es parla de cultura com una oferta complementària diluïda dins la indústria turística. Però per a nosaltres la cultura en general i específicament la cultura pròpia, que es manifesta en la llengua i en el patrimoni específic de Menorca es fa molt enfora d'aquesta concepció.

Una de les nostres preocupacions és la pèrdua de la centralitat que hauria de tenir la cultura, des de la producció, la difusió, la formació i el gaudi. Les administracions públiques han renunciat a tenir un paper clau en la vida cultural de la ciutadania, cosa que ha estat suplantada pel voluntariat de les associacions cíviques sense ajudes ni suports, o amb ajudes minses, insuficients, amb totes les mancances que tenen. La crisi econòmica i les necessitats més urgents que generava han estat el motiu argüit per a l'abandonament de la cultura per part dels poders públics. I açò és ver fins a un cert punt, perquè tanmateix hem vist com han continuat les inversions milionàries en molts d'altres àmbits que resulten difícilment justificables. No ens passa per alt que els països que han invertit en la cultura, la ciència i l'educació són els que millor saben reeixir de les crisis.

Si atenem el cas de Ciutadella, el panorama és bastant desolador. Hem assistit a un progressiu deteriorament de les condicions i dels equipaments per a l'exercici d'activitats culturals. Hem constatat com els esforços fets durant dècades han estat esbucats per una política de deixadesa. A més, els òrgans de participació ciutadana han estat desatesos i reduïts a la inactivitat. Només cal citar com a cas sagnant el tractament que ha rebut Can Saura, cedit en lloguer al Ministeri de Justícia, quan aquest havia d'invertir en la construcció d'un nou edifici judicial. I no parlem del desastre de la «reforma» del teatre del Born, que ha estat un seguit de despropòsits.

Davant aquests fets, les entitats que signam aquest escrit hem cregut convenient d'organitzar unes jornades en gestió cultural amb la idea que el debat ens ha d'enriquir i ens ha d'aclarir. Per açò, hem convidat un expert en política cultural, Oriol Barba, que pronunciarà una conferència sobre els models coneguts i l'experiència acumulada en gestió comunitària. I l'endemà obrirem un debat entre els candidats a l'Ajuntament de Ciutadella perquè ens donin la seva visió i la seva valoració entorn de tot un ventall de qüestions: gestió i participació, finançament i inversions, equipaments i manteniments, programació, idees de futur, etc.

La nostra proposta és donar a la cultura la centralitat que reclama en les accions de govern. Açò implica treballar perquè la cultura sigui un element essencial per a la cohesió social i la integració de les persones i, per tant, assignar als pressupostos les partides econòmiques que garanteixin unes polítiques culturals de qualitat i que arribin a la majoria dels ciutadans. Cal que les forces polítiques es comprometin a reivindicar i trobar els recursos necessaris en els pressupostos de totes les administracions: la municipal, la insular, l'autonòmica i l'estatal (que també són nostres encara que no ho semblin), les quals haurien de redistribuir de forma més equitativa i justa.

D'altra banda, creim també que cal un suport específic a la cultura pròpia en totes les seves manifestacions perquè constitueix l'ànima del nostre poble i ens singularitza. És a dir que s'ha de fomentar la creació a partir de la nostra singularitat cultural, perquè els nostres creadors són els que ens llauren el futur. Caldria establir mecanismes de participació plural de la xarxa d'entitats i associacions ciutadanes en la planificació i en la gestió cultural. Cal promoure la difusió dels nostres productes i activitats culturals i coordinar-la amb les altres institucions de terres de parla catalana. Cal establir ajudes a la publicació i edició en llengua catalana de les manifestacions artístiques (literàries, musicals, arts escèniques, audiovisuals, plàstiques...)

Pensam que a Ciutadella, i a Menorca en general, convé de parlar de com gestionar les activitats i els equipaments culturals entre les institucions públiques i les nombroses associacions culturals davant els canvis i les expectatives que l'actualitat ofereix. Les associacions culturals representen un element fonamental per a la configuració del país, són un clar element d'universalització per a la nostra cultura i per al seu patrimoni, i tenen una voluntat permanent de treball cooperatiu tot contribuint a construir una societat més culta. Perquè la cultura no és cap luxe, sinó més tost l'eix que ens vertebra.