TW

Les 4 macrorotondes de dos pisos projectades entre Maó i Alaior s'han convertit en notícia que ja és tractada a nivell estatal. Les reaccions a aquesta projecció van des de l'agraïment sincer fins a la crítica cap el GOB per haver realitzat una roda de premsa sobre el tema a Barcelona. La cosa mereix una anàlisi que vagi més enllà del cop d'ull superficial.

Una bona part dels que censuren que s'hagi explicat el tema fora de l'Illa apunten que les motivacions d'aquesta campanya són fonamentalment polítiques. Amb això volen donar a entendre que el GOB fa partidisme, o sigui que, en realitat, l'associació ecologista manifesta el seu desacord amb la carretera no pel què implica la intervenció territorial, sinó per quin és el grup polític que l'està impulsant.
Es tracta d'un dels arguments de manual per intentar evitar entrar en el fons de la qüestió, perquè si la causa de la protesta és qui promou l'obra, no cal que en parlem gaire de l'obra en sí.

L'hemeroteca mostra que no hi ha campanya potent que no sigui acusada d'amagar darrere un objectiu partidista.

Tampoc hi falten els que s'apunten a dir que tot és una exageració, que no n'hi ha per tant, i que la sensibilitat ambiental no s'ha d'extremar fins aquests límits. Però, ni la tesi del partidisme ni la teoria de l'exageració se sostenen, a la vista dels esdeveniments dels darrers mesos.

Perquè d'ençà que les màquines han avançat i han marcat clarament el territori afectat, diversos mitjans de comunicació d'àmbit estatal han establert contacte per parlar de les macrorotondes. Però molt més significatiu encara és que varis equips de televisió de fora s'han desplaçat a Menorca a filmar les obres. Volen dir que aquests equips decideixen venir a l'illa a gravar una exageració? Es desplacen per fer partidisme? Perquè tot això ha passat molt abans de la roda de premsa de Barcelona.

I és que la desproporció de la intervenció projectada, fa moltes setmanes que indigna una bona part del turisme d'hivern que ve a Menorca, així com a moltes persones que tenen segona residència a l'illa que també venen en temporada baixa. Per a molts, aquesta gent forma part d'aquest "turisme de qualitat" que tan es reclama i que veritablement contribueix a desestacionalitzar l'activitat turística i econòmica.

Aquestes persones han vist amb els seus ulls el què s'està fent, es queixen als establiments hotelers que els acullen, ho comenten amb les seves amistats i el tema ens converteix en notícia, precisament perquè ningú espera que a una illa com Menorca es puguin projectar uns enllaços o canvis de sentit que obligaran a alçar tota la carretera quatre vegades en cinc quilòmetres, en ple sòl rústic.

Així arribam a la roda de premsa de Barcelona, a la segona quinzena de febrer. De veritat es creu algú que un grup ecologista local com el GOB decideix fer una roda de premsa i aconsegueix l'assistència de vàries televisions, «El Pais», «La Vanguàrdia», «El Periódico», l'«ABC», etc perquè defensa un plantejament radical? O perquè està fent partidisme?

De veritat es creu algú que el GOB convoca un acte per fer partidisme o per explicar de manera exagerada una qüestió i aconsegueix que la sala s'ompli de catedràtics d'economia, d'empresaris, d'advocats, de periodistes de primera fila? I pensa qualcú que els representants ecologistes aconsegueixen manipular gent d'aquest perfil perquè tothom firmi un manifest de reconsideració de la carretera?

De veritat qualcú es planteja que personatges amb una repercusió mediàtica com Joan Manuel Serrat, Iñaki Gabilondo o Andreu Buenafuente s'apunten a un bombardeig amb tal de sortir pels mitjans?
Després de rebre els comentaris de gent tan diversa, tenim clar que el problema real no és la campanya de protesta sinó les obres en si. Molta gent no comprèn els motius d'una actuació tan gran en una carretera que no té punts negres. La realitat és que una afectació d'aquest nivell no és ben rebuda pel turisme d'hivern (que de moment és l'únic turisme que l'ha poguda veure) i que tota aquesta gent que ha vingut i viu a fora ho està comentant. És per això que té tanta repercusió.

Si res fa la campanya de protesta en aquest sentit és pal·liar la imatge negativa que les obres estan projectant, perquè com a mínim es veu que s'està intentant aturar i reconduir la desproporció. Molta gent agraeix aquesta reacció. I totes les fotografies i imatges que s'han publicat són reals, mostren el què s'està fent sobre el terreny i permeten que cadascú jutgi sota el seu criteri. Ben diferent de la campanya de publicitat del Consell Insular que es basa en dibuixos que res tenen a veure amb la veritat.

L'equip de govern del Consell va demostrar molt poca capacitat de diàleg quan se li va oferir per part d'un col·lectiu de gent d'un ample espectre. En aquell moment era fàcil veure que el projecte era discutit no només pels ecologistes, però no es va saber fer aquesta lectura i es va optar també per usar la teoria de manipuladors i manipulats. No convindria tornar a caure ara en similars errors d'anàlisi.

Si encara no heu signat el manifest ho podeu fer aquí. Reenviau l'enllaç a les vostres amistats. En un pròxim comunicat s'analitzarà el cas de la variant de Ferreries i la seva relació amb l'actual projecte de la carretera general.