Les cigonyes han decidit no tornar a Àfrica a passar l'hivern, les temperatures del novembre passat han estat dos graus per damunt de la mitjana d'altres anys, l'any passat ha caigut la meitat de neu que altres anys damunt el Pirineu, record històric d'ones de 8 metres a Menorca, la ciutat de Miami, a Florida, ha començat a inundar-se degut a la pujada del nivell del mar, la temperatura de l'Antàrtida s'ha incrementat en 3 graus… Aquestes són noticies que tothom ha pogut llegir en la nostra premsa local. Hi ha algú que pugui dubtar que el nostre planeta s'està escalfant?
Amb la invenció del motor de vapor, primer, només farà uns 150 anys al començament de la revolució industrial, i més endavant amb la invenció del motor d'explosió, la tecnologia ha permès emprar i consumir quantitats ingents, descomunals, de combustibles fòssils, carbó i petroli, que han estat formant-se i acumulant-se sota l'escorça de la Terra durant milions d'anys. En un instant, només 150 anys, hem emès a l'atmosfera una enorme, una extraordinària quantitat de gasos, producte de l'explosió, podem dir controlada, d'aquesta ingent massa de combustibles soterrats, insisteixo, des de fa milions d'anys. Alguna cosa havia de passar, veritat?... i el planeta s'està escalfant.
Se calcula que des de l'any 2005 se consumeixen cada dia 85 milions de barrils de petroli, això vol dir 3.500 milions de tones cada any. Petroli que explota d'una manera controlada en els 1.000 milions de motors d'explosió dels vehicles que corren en aquests moments per damunt la superfície de la Terra. L'explosió incontrolada d'aquest enorme quantitat de petroli seria devastadora pel planeta. D'una manera controlada l'està escalfant i ràpidament. Si hi sumem la combustió de grans quantitats, fins i tot superiors, de carbó per la producció d'energia elèctrica, també altament contaminant, algú pot dubtar que el canvi climàtic que estem patint actualment no sigui conseqüència directa de l'actual tecnologia?
Actual tecnologia que també ha permès un creixement desorbitat de la població mundial, la deforestació massiva de boscos i selves, l'extinció de infinitat d' especies, la sobreexplotació dels mars i oceans, la contaminació química de les aigües, plàstics per tot... No podem concloure que el nostre planeta està malalt, fins i tot greument malalt?
Una tercera part del casquet polar s'ha fos en els darrers 30 anys, només en 30 anys, gels milenaris han desaparegut. Què pot tardar a fondre's la resta? Què pot tardar a fondre's Groenlàndia o l'Antàrtida? Quant pujarà el nivell del mar?
Bé, són preguntes que no poden deixar a ningú indiferent, de les què hauríem de intentar saber les respostes, per nosaltres mateixos però sobretot per les pròximes generacions, els nostre fills, els nostre néts…
Per aquells que les volgueu saber, divendres dia 13 de febrer, a la sala Albert Camus de Sant Lluís, el catedràtic de Física de la Terra de la UIB, Damià Gomis, intentarà respondre-les. A les 19 hores. Us esperem, el planeta ens necessita a tots.
Anton Soler
Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.
Sant Lluís