TW

La veritat és que es fa molt complicat explicar succintament tot allò que es pot explicar del que ha passat a la Policia Local des que va arribar l'actual equip de govern encapçalat per la senyora Reynés i tutelat (pel que fa a la Policia) pel senyor Botella.

En arribar, el maig de 2011 a l'Ajuntament, ja sabien, per què ens havien defensat al ple municipal quan eren oposició, que existien problemes al si de la Policia, problemes deguts a la manca d'actuació de l'equip de govern anterior per regularitzar un complement salarial que pagava l'especificitat de la feina dels agents (2003), i un acord (2007) per l'abonament d'un complement denominat absentisme (que cobren els altres treballadors municipals fins a un cert nivell), més una reclassificació professional determinada per la Llei de Coordinació de Policies Locals de les Illes Balears de 2005. Ens varen assegurar que tot açò es regularitzaria i inclouria en els pressupostos de 2012, primers que elaborarien ells.

En la primera proposta de pressupostos de 2012 que varen presentar devers l'octubre de 2011 ja van aplicar mesures de contenció de la despesa, el que va suposar la reducció, poc significativa, dels doblers disponibles a algunes àrees municipals. A altres, poques, va augmentar una mica la capacitat de despesa. Qui va rebre un tracte diferenciat en aquests pressupostos va ser l'àrea de Policia, on vàrem veure com ens treien pràcticament un milió d'euros, el que significava no cobrir les jubilacions, una reestructuració interna, menys material i lògicament una important reducció salarial. Aquí cal recordar i és important fer-ho, que l'equip de govern havia decidit una pujada del 400 per cent en els seus complements amb l'argument recercat de que ells eren menys que els anteriors i que s'havien de repartir més feina (tots els treballadors de la funció pública han vist com als seus departaments es reduïa el personal, no així la feina, i en canvi, els seus sous davallaven). És a dir, mentre ells es pujaven el sou, decidien que gent que cobrava molt menys que ells havíem de patir una retallada més, a part de la que ja dúiem d'en Zapatero (o sigui, que la crisi no va amb els polítics, només és dels treballadors. En aquest cas, l'ètica política brilla per la seva absència).

Què va suposar açò pels policies? El gener de 2012 ens van baixar el sou 120 euros, per nassos, als que hi ha que afegir uns 30 euros més per l'IRPF d'en Rajoy. Durant aquest any hi va haver, com no podia ser d'altre manera després d'aquesta injustícia, moltes desavinences i com a conseqüència, increïbles sortides de to públiques del nostre regidor, obviant les seves funcions com a tal.

Després de la rebaixa salarial encara ens esperava una altra sorpresa. Deixant de banda als funcionaris, el tinent de batle havia negociat amb els representants dels laborals un acord per disminuir els efectes econòmics de l'augment de la jornada laboral decretat per en Rajoy, acord que estipulava que els treballadors municipals deixarien de cobrar les hores extres a la vegada que es reduïa la compensació amb temps al 50 per cent. És a dir, ens van aplicar un acord negociat a les nostres esquenes, mitjançant el qual no vàrem tenir accés a les mesures de compensació per l'augment de la jornada laboral (perdent 86 euros més) i, aprofitant la nostra condició de pertinença al subgrup de serveis especials, s'ens va obligar a cobrir tots els serveis extraordinaris sense cobrar (en aquells moments a l'Ajuntament es produïen augments de sou via complements o reclassificacions).

Al mateix temps, imposant la seva autoritat i demostrant un desconeixement absolut del que ha de ser una policia moderna, s'implementà un canvi en el model organitzatiu de la plantilla, canvi que limità la capacitat i la qualitat en la resposta policial per mor de la desaparició d'unitats, especialment la Unitat Nocturna i la de Barri o Proximitat, en contra de qualsevol criteri tècnic.
No hem acabat...
Salutacions.