TW

Me permeti sr. Josep Bagur, retocar, penso que per completar, el final de la columna «Terra de Vent» del diumenge passat, «el valor d'un vot». Comença explicant que un partit se presenta a les eleccions amb un programa determinat i se pregunta quants dels què han votat aquest partit coneixen realment aquest programa, segur que molts pocs, assegura vostè mateix. I en el cas que coneguin el programa, se torna a preguntar, crec que lúcidament, quants d'ells estarien d'acord en tots els punts del mateix i quants estarien en contra d'algun apartat.
És evident que se pot votar a un partit i no estar completament d'acord amb totes les propostes del seu programa, insisteixo en el cas poc probable que se'l conegui, doncs és sabut que la majoria de votants quan voten ho fan per afinitat o decideixen el seu vot en l'últim moment, sense saber en detall el que diu un determinat programa.
Alguns partits governants, segueix argumentant en la seva columna, arriben a pensar que quan hi ha una forta oposició a una acció del seu programa amb el que van guanyar les eleccions, s'està intentant pervertir la voluntat popular. Però cal insistir, quants d'aquests votants d'aquest partit coneixien aquest punt en concret? I a més si estarien o no a favor d'aquesta acció...

I segueix, «no obstant, la democràcia, per sort, no se redueix a dipositar un vot cada quatre anys. Ni crec que sigui l'acte suprem dels valors democràtics. Molt més important és la participació». I aquí, malauradament deixa aquest punt sense desenvolupar, sense explicar de quina manera se podria propiciar la participació afirmant en el seu lloc, al final de la columna, que els «equips governants haurien de ser conseqüents amb les seves decisions, sense passar-se el dia mirant els costats».

Bé, permeti'm que completi aquesta manca, doncs actualment ja tenim mecanismes de participació, no especialment en vigor en el nostre país, però molt en boga en altres, on perseguixen fomentar la participació ciutadana. Doncs són les consultes populars en assumptes concrets, en assumptes d' importància i gran calat.
No cal dir, que l'actual i polèmica modificació de la carretera general és un assumpte de prou calat perquè la ciutadania se definís en una consulta popular. Quants dels 18.000 votants del PP en les darreres eleccions pel Consell sabien que en el programa contemplava el desdoblament de la general? I quants d'ells saben en què consisteix l'actual opció que està damunt la taula? Seguirien votant aquesta opció si sabessin l'impacte paisatgístic que comporta la construcció de varies rotondes a doble nivell? I si sabessin la despesa en manteniment que obligarà en el futur, la seguirien votant?

I la votarien igualment si sabessin el consum elèctric, l'emissió de CO2, i la pol·lució lumínica que comportarà la il·luminació d'aquestes rotondes amb no sé quantes faroles?

Bé, sr. Bagur, no li sembla un assumpte de prou calat com per fer una consulta popular? I de pas l'equip governant no tindria que passar-se el dia mirant els costats:
el resultat de la consulta seria determinant…
Salutacions molt cordials.