TW

Segurament un dels temes més complexos a Maó, per la naturalesa de la ciutat, és tot allò relacionat amb la mobilitat. Com a mostra, ens trobam que de les qüestions més controvertides que ha tingut el govern municipal en l'ordenació de la ciutat (amb els vesins, els comerciants, les associacions...) han estat precisament amb temes relacionats amb açò: canvis de sentit, obertura al trànsit de vehicles a places no gaire recomanables, destrossa de voreres per incloure passos per a cotxes...

També direm, tanmateix, que la problemàtica de com s'ordena el trànsit a Maó, com es compagina amb l'ús preferent de la gent que camina i com s'enfoca en general la mobilitat a la ciutat no és nova. No és nova, i la planificació, més o manco afortunada, de tot aquest embull ha ocupat tant les institucions com les entitats que s'han sentit implicades en la millora, necessària, a l'hora de posar ordre i millorar aquests aspectes de la ciutat.

Així, hi ha feines que van suposar en el seu moment moltes hores i molts d'esforços desinteressats, que es van traduir en estudis que analitzen la situació i proposen possibles solucions en diferents àmbits. És el cas de la Plataforma per la Mobilitat Sostenible, que disposa d'uns quants documents que plantegen tota aquesta qüestió i que van ser entrats en el seu moment a l'Ajuntament per tal que els pogués emprar per a la seva planificació. Dins tots aquests plantejaments apareixia la necessitat de crear un Pacte per la Mobilitat, que havia d'incloure tant institucions com entitats de molt diferent índole, un pacte participat, real, que ajudés a fer els canvis necessaris per a tota la població i en favor de l'interès comú. Aquest Pacte va ser assumit, en el seu moment, com una necessitat, i cap al qual s'havia de caminar, tot i que no es va arribar a concretar mai.

L'arribada del nou govern municipal ha suposat una sèrie de respostes erràtiques als problemes derivats de la mobilitat a la ciutat. Unes d'encertades, al nostre entendre, d'altres molt enfora de seguir el camí que creim que s'ha de seguir, també al nostre entendre. En tot cas, el que demostra és que no hi ha cap política fixa, planificada, en aquest aspecte, ni cap voluntat que no sigui la d'acontentar alguns interessos concrets o realizar una política populista però poc afortunada. S'han executat algunes de les actuacions que ja estaven planificades per anteriors governs, però se n'han deixat de fer unes altres, encara que unes i altres estiguessin encabudes dins un plantejament més ampli. De la mateixa manera, també s'han tirat enrere actuacions, en una demostració de força de marcatge per fer veure qui són els que comanden ara. En tot cas, de tota la feina duita des de tants anys enrere, la població no n'hem sabut més. Un dels darrers documents dels quals es té coneixement és el Pla de Millora redactat per l'equip Gea21,  pla que es va entregar a l'Ajuntament el 2010, però que, com tantes altres coses, ha quedat dins un calaix ple de teranyines. I de voluntat de recuperar la situació i proposta d'un pacte per la mobilitat, ja ni n'hem de rallar.

Des d'Ara Maó, però, creim que segueix essent més que necessari recuperar aquell esperit, i de la mateixa manera que ens agradaria que la institució municipal liderés o, com a mínim, possibilités aquest camí del pacte per fer una ciutat més assequible per a tothom, també voldríem fer una crida a totes les entitats que van treballar en aquell moment i les que hi estan interessades perquè recuperem, tots els ciutadans, la implicació responsable per fer de la nostra ciutat un espai millor. La nostra intenció és fer feina perquè aquest pacte per la mobilitat sigui possible perquè estem convençuts que és el camí cap a una ciutat més agradable per viure-hi, tots.